Откриха монументалната пластика Птица Феникс пред сградата на Община Стара Загора

STZAGORA.NET

Общината, изглежда, замисля реконструкция на централния старозагорски площад


С тържествена церемония на площада пред Община Стара Загора беше открита монументална пластика Птица Феникс, изработена от скулптора Красимир Зарков. Монументът е дарение от Ротари клуб Стара Загора на жителите на града. Свидетелството за дарението беше връчено на зам.-кмета Иванка Сотирова от проф. Цанко Яблански, по чието предложение като президент на клуба, беше реализиран проектът. Жури, начело с проф. Валентин Старчев, избра предложението на старозагорския творец на проведения конкурс за проекти.

„Идеята да открием пластиката в навечерието на честването на 135-та годишнина от боевете и опожаряването на Сттара Загора е знаменателна. Това е доказателство, че има старозагорци, които могат да влагат и допринасят за развитието на града. Хвала на всички тях! Надявам се не толкова далеч във времето да се съберем отново тук и да си честитим откриването на нов площад. Приемам дарението от името на цялото административно и общинско ръководство. Нека да се борим, да изграждаме, да надграждаме, за да живеем в по-добри условия!”. Това каза зам.-кметът Иванка Сотирова, която прие дарението от името на кмета Живко Тодоров.

Идеята е монументалната пластика Птица Феникс, създадена с дарения, личен труд, приятелско съдействие и личен труд на членове на Ротари клуб, симпатизанти на идеята и родолюбиви старозагорци, да напомня на поколенията за опустошителните и трагични събития преди 135 г., след които Стара Загора се възражда по-красива и силна, за да бъдат нейните жители одухотворени и съзидателни, обясни проф. Яблански.

На откриването на монумента присъстваха председателят на ОбС Емил Христов, областният управител Недялко Недялков, дистрикт-гуверньорът на Ротари България Атанас Атанасов, членове на Ротари клуб Стара Загора и др.


*gerb

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн