И хлябът в Стара Загора вече поскъпва

STZAGORA.NET
С 5 стотинки поскъпна хлябът на старозагорското “Хлебопроизводство” ООД, показа репортерска проверка на “Старозагорски новини”. Самун от 700 гр. бял или “Добруджа” струва вече 1 лв. Допреди няколко дни той се продаваше по 95 ст. в търговската мрежа. В някои магазини по-скъпият хляб се предлага от днес, в други увеличението стана факт от началото на седмицата.

“По-високата цена на брашното е основната причина да поскъпне леко нашият хляб. Все пак увеличението не е Бог знае колко – само с 5 ст. Нашият хляб се пече на природен газ, който също поскъпна – както и пшеницата, брашното, горивата, токът”, коментира за медията ни Теодора Михайлова, главен счетоводител на “Хлебопроизводство” ООД.

Засега увеличение в цените на хляба, произвеждан от други местни фирми, няма.

Очаква се скоро 700-грамовият хляб да струва 1.20 – 1.40 лв., прогнозира преди време пред “Старозагорски новини” Георги Кършибрадов, изпълнителен директор на мелница “Загоре”. Заради по-скъпите ток, горива и пшеница прогнозата му е на път да се сбъдне.

Цената на пшеницата от новата реколта надхвърли 420 лв. за тон, което е повече със 100 лева спрямо 2011 г. Цената на брашното миналата година бе между 550 и 600 лв. за тон, а сега е около 750 лв./т. През 2011 г. транспортът на зърното от нивата или склада до мелницата струваше 5-6 лв./тон, сега е между 8 и 10 лв./тон. Заради повишения с 15% ток смилането също се оскъпява. Всичко е навързано във верига, която няма как да не се отрази на цената на хляба, обясни Кършибрадов.

Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че има обективни предпоставки да се повиши цената на хляба заради рекордната цена на пшеницата и поскъпването на енергоносителите. В близките седмици той ще свика Консултативен съвет по зърното, за да се коментира тенденцията за поскъпване, съобщи пресцентърът на агроведомството.

Важно е да следим тази тенденция по цялата верига, за да не допуснем спекулативно повишение. Причината за рекордните цени на пшеницата са прогнозите за лоша реколта в Русия и САЩ, което се отразява като растящ тренд и у нас, тъй като България не е изолирана от световните пазари, смята министър Найденов, цитиран от пресцентъра на МЗХ.

Иванка ПЕТКОВА
*gerb

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн