От IХ ОУ “В.Ханчев” обжалваха министерска заповед пред ВАС

STZAGORA.NET
Жалба до Върховен административен съд (ВАС) подадоха днес помощник-директорът на старозагорското IХ основно училище “Веселин Ханчев” Светла Манолова и учителката по български език и литература Милена Димитрова. В мотивите си те оспорват коректността на заповедта на министъра на образованието, младежта и науката за сливане на Х ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” с IХ ОУ “Веселин Ханчев” в едно преобразувано училище “В. Ханчев”. Аргументите, изложени в 6 пункта, визират кметски заповеди, решения на Общинския съвет и становища на Регионалния инспекторат по образование, които не съответстват с Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и с Кодекса на труда.

“Истинската причина да предприемем тази стъпка е, че в резултат на всички административни действия, в крайна сметка на практика имаме учениците само на едно училище – IХ основно, и учителите на две – IХ ОУ и Х ОУ. Факт е, че голяма част от учениците на Х ОУ бяха със специални образователни потребности (СОП) и съвсем правилно и резонно от новата учебна година те ще бъдат разпределени във всички градски училища. Същото се отнася и за децата от социалните домове. Родителите на малкото останали ученици пък ги записаха в други, по-квалитетни училища. Така заплахата от двете педагогически колегии да остане една е реална. Затова търсим варианти да се запази старото статукво и да си осигурим хляба.”

Ако ВАС даде ход на жалбата, автоматично всички процедури по базиране и пребазиране се стопират за неопределено време, докато съдът се произнесе.

Росица РАНЧЕВА
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн