С песен зажънаха в Християново

STZAGORA.NET

По стар български обичай на 30 юни т.г. зажънаха в нивите на старозагорското село Християново. Още в ранни зори, водени от свещеника отец Роман, кметският наместник Димка Минчева, 10 жени от Народно читалище “Съзнание”, арендаторът Тошко Недев, работниците и останалото селско население отидоха на нивите.

Попът отслужи литургия за здраве, спорен труд и благополучие. Кметицата пожела да е лек и спорен благословеният труд и да се напълнят догоре хамбарите с хляба на народа. Като поръси всички за здраве, свещеникът лична светената вода в нивата.

Въоръжени със сърпове и паламарки, жените навлязоха в житото и запяха една след друга жътварски песни. Първия сноп върза бай Ангел. Той го вдигна високо над главата си и благодари на Бог за милостта да наспори такава едра и здрава пшеница.

Върху снопа положиха четената пита, омесена от доказаната майсторка Пенка Колева. Всички отчупиха по залък и благопожелаха и догодина хлябът да е сладък и за всички.

Чак тогава комбайнерът Боян Петров яхна машината, заобиколи снопа и навлезе в полето.

Да е хаирлия!

Алекс БОЕВА
*vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн