10 младежки организации дискутираха създаването на Младежки форум за партньорство с местната власт

STZAGORA.NET

В Младежки дом – Стара Загора се състоя дискусия относно възможностите за създаване на Младежки форум за партньорство с местната власт, целящ подобряване средата на живот на младите хора в общината. Подобни младежки форуми съществуват в градовете Варна, Пловдив, Перник, Харманли. Националната стратегия за развитие на младежта на Република България 2010-2020 и Европейската харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите мотивират учредяването на подобни поддържащи младежки системи.

Цел на МФПМВ са теми, свързани с младежката инициативност и предприемчивост, активно включване на младежите в обществените процеси и създаване на партньорство между местните младежки организации и Общинска администрация – Стара Загора. Сформирането на такова обединение, чието работно ядро е Консултативен младежки съвет, е по инициатива на Младежкия информационно-консултантски център “Различният поглед”.

На срещата бяха обсъдени възможни общи инициативи, включване на младежките обединения в събития, заложени в културния календар на общината, дейности за интеграция на малцинствата и други.

В срещата участва зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, директорът на звено Младежки дом Искра Иванова, както и следните организации, занимаващи се с младежки дейности на територията на общината: Ездови център „Феномен”, СНЦ „Нашенци-Фолклорен ансамбъл”, СНЦ „Свят без граници”, Ротаракт клуб, ГС „Алтернатива 55”, БМЧК – Ст. Загора, Регионален младежки съвет „Инициатива”, Младежки общински съвет, СНЦ „Сдружение за съвременно изкуство и култура “Различният поглед” и клуб „Зараза” към Сдружение „Самаряни”. Специален гост на срещата беше Лора Любенова – член на УС на Национален младежки форум – България, която похвали усилията на общината и неправителствените организации за прилагане на тази добра европейска практика в Града на липите.

Днес инициативата беше представена и пред директорите на училища (на втората снимка) с цел търсене на взаимодействие между работата на младежките неправителствени организации и образователните структури.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн