Ще правят комисия за запалилия се локомотив на гара Дъбово

STZAGORA.NET
Комисия ще установява причините за случилото се със запалилия се локомотив на гара Дъбово, съобщиха за медията ни от пресцентъра на Холдинг БДЖ. Днес локомотивът е бил закаран в депо Стара Загора. Направен е бил предварителен оглед, според който нямало сериозни поражения по машината. “Тъй като теренът е наклонен, вероятната причина е прегряване на накладките на спирачките на локомотива, което е довело до запалване на смазочните течности”, съобщиха още от пресцентъра на БДЖ, с изричната застраховка, че на настоящия етап става дума само за вероятна причина, а истинската щяла да стане ясна, след като комисията приключи работа.

Припомняме, че инцидентът с пътническия влак, пътуващ от Русе за Стара Загора, стана на 26 юни т.г. около 17.25 часа. Локомотивът се е запалил при влизане в гара Дъбово, община Мъглиж. Веднага всичките 101 пътници са били изкарани от влака. Пострадали няма, с изключение на машиниста Пламен Георгиев, който е бил обгазен от пожара, но допоследно е гасил огъня заедно с останалия персонал на БДЖ.

Час и половина след случилото се пътниците за Стара Загора били извозени с автобус на частна фирма, а пътуващите в други направления останали да чакат съответни влакове.

“Бях много впечатлен от машиниста на локомотива, но не и от шофьора на автобуса, който отказа да спре на междинни спирки в Стара Загора и ни остави на ЖП гарата”, коментира старозагорецът Кольо Димов, който е пътувал в пострадалия влак. И днес той нарече случилото се “малкия дявол”, защото, ако локомотивът се е бил запалил в някой от по-дългите тунели по трасето, огънят е щял да обхване и вагоните.

“След инцидента от БДЖ ми обясниха, че ако това се е било случило в някой от тунелите, машинистът има инструкции да направи всичко възможно да изкара влака от тунела. След като станах свидетел на пожара, нямам идея как това можеше да стане”, заключи Кольо Димов.

Йовка ВЕЛИКОВА
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн