Румен Овчаров към старозагорци: Кажете си думата за българската енергетика! Тя е национална кауза!

STZAGORA.NET

“Нито премиерът Бойко Борисов, нито ресорният министър Делян Добрев, нито изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов, който е специалист по двигатели с вътрешно горене и по финансов мениджмънт, нито 28-годишната председателка на Борда на директорите на атомната ни централа, завършила екология, разбират нещо от енергетика. При тази некомпетентност защо българският гражданин да не може да се изкаже по въпроса за атомната енергетика? Сигурен съм, че 80% от старозагорци разбират от енергетика повече от изброените отговорни лица.”

С тези думи започна днес срещата си със старозагорци, проведена в конферентната зала на хотел “Верея”, Румен Овчаров – народен представител от Коалиция за България, бивш министър на икономиката и енергетиката, един от Инициативния комитет на обявената в края на април национална подписка за референдум за развитието на атомната енергетика и един от най-добрите специалисти в тази област в България. Представи го водилият срещата председател на Общинския съвет на БСП Илия Златев. В нея участваха и народният представител д-р Евгений Желев, секретарят на НС на БСП Красимир Янков и председателят на Областния съвет на БСП Трифон Митев.

“Преди 12-13 години цената на тока в България бе 2 цента. Сега е 12. Увеличението е 600%. Това надмина и най-лошите ми очаквания. В България вече няма евтина енергия. Тецовете в “Марица-изток” ще трябва тепърва да си слагат азотоочистки, които са по-сложни и по-скъпи от сероочистките, от 2013 г. ще се плаща и за въглеродните емисии. Затова ако искаме да имаме относително евтин ток, трябва да продължим да развиваме атомната си енергетика. Ако проектът за АЕЦ “Белене” го бяха продължили през последните години, в България щяха да влязат поне 5 милиарда евро инвестиции, щяха да бъдат открити 10 хиляди работни места и още 50 000 съпътстващи. Това щеше да бъде сериозен лост за излизане от кризата”, каза още Румен Овчаров.

Той припомни, че страната ни е една от 36-те в света, които развиват атомна енергетика. Преди годни немците от RWE предложиха 450 млн. евро за 49% участие в “Белене”. Атомната енергетика е и наука, и престиж. Тя е национална кауза. Затова в 40-членния комитет, които инициира подписката за референдум за енергетиката, влизат и много академици и професори, тръгнали навремето със синята идея.

Според Румен Овчаров 7-ят блок на площадката на АЕ “Козлодуй” няма как да стане, тъй като за да стартира изграждането му, са необходими дълги процедури, които могат да продължат с години. “Така че който казва, че Козлодуй-7 ще тръгне едва ли не догодина, лъже”, категоричен бе депутатът.

Подписката в Стара Загора върви с много добър темп, вече има събрани над 4000 подписа, съобщи Илия Златев.

“За пръв път имаме уникалния шанс да формираме с волеизявлението си политиката на България в един така важен сектор като атомната енергетика. Това е пряката демокрация, това е демокрацията въобще. Начинът е утвърден в Европа и по света” – заяви на срещата д-р Евгений Желев. “Този проблем касае на само нас, но и поколения напред. Сигурен съм, че ще съберем необходимите подписи, за да сме в състояние да кажем собственото си мнение по този така важен въпрос”, добави той.

В Стара Загора пунктове за събиране на подписи за бъдещето на атомната ни енергетика и за провеждането на референдум за АЕЦ “Белене” има на три места по главната улица “Цар Симеон Велики” – в района на Алана, в центъра и в района на Пето основно училище. Всеки ден на тях подкрепата си изразяват по около 300 старозагорци.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн