Кметът Живко Тодоров търси работа на съкратени учители

STZAGORA.NET

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров покани на работна среща директорите на всички училища на територията на oбщината с цел в непосредствен диалог да се представят проблемите и да се търсят пътища за тяхното оптимално решаване. Със загриженост той помоли директорите за съдействие и проявяване на разбиране, за назначаване на работа на около 20 учители, които ще останат без работа за новата учебна година. Поради проведените в неговия мандат реформи, облечени с решения на Общинския съвет, се извърши сливане на VII ОУ “М.М.Кусев” с Гимназия “Христо Ботев” в СОУ “Христо Ботев”; закриване на Х ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” чрез сливането му с IХ ОУ “Веселин Ханчев”, преструктуриране на III ОУ “К. Ганчев” в начално училище.

“През миналата седмица имахме среща с преподаватели от Х ОУ, които изразиха определени опасения във връзка с работните им места – уточни г-н Тодоров.- Затова това е първата тема, по която искаме да се обърнем към вас. Вие сте хората, които преценявате как да процедирате при всяка ситуация, в т.ч. и намиране на работни места. Това, което искаме да ви помолим за преподавателите предимно от X ОУ, е, ако има възможност, да им помогнем да си намерят работа, за да не останат в тази криза на улицата. Нека да погледнем с добро око на тези хора, които се нуждаят от това.”

Веселина Симанова, синдикален лидер в Х ОУ, обясни тревогата на колегите си. След решението за сливане на двете училища, децата със СОП (специални образователни потребности) и от домовете, лишени от родителска грижа, съвсем основателно ще бъдат разпределени по всички градски училища. Останалите 30-40 са преместени от родителите си в други училища. Всъщност учителите се местят без ученици и по този начин директно отиват на трудовата борса.

“Заедно с колегата от другия синдикат Никола Николов искахме да предизвикаме среща с ръководствата на двете училища, но явно директорките не се интересуват от съдбата ни. Никой от нас не знае нито механизма, нито начина, по който това сливане ще се случи, нито дали има шанс да осигурим хляба на семействата си. Затова чест прави на кмета г-н Тодоров и на заместника му г-жа Сотирова, че инициираха тази среща и проявяват трогателна загриженост за нашето бъдеще”, каза г-жа Симанова.

По време на дебата стана ясно, че в още три училища (засега) стои на дневен ред проблемът със съкращенията. За тях алармираха зам.-директорът Петко Петков на VII ОУ “М.М.Кусев”, което се слива механично с Гимназия “Христо Ботев”, Донка Ангелова – директор на СОУ “Железник”, където “увисват” най-малко три щатни бройки поради несформиране на паралелка след завършен 7-ми клас, и III ОУ, което става начално.

Никой от присъстващите не взе отношение по горещия казус.

В работната среща участваха още Иванка Сотирова и Татяна Димитрова, началник на Регионалния инспекторат по образованието, които поставиха текущи въпроси, свързани с лятната ваканция и подготовката на новата учебна година.

Росица РАНЧЕВА
*

споделяне на връзка

1 коментар on “Кметът Живко Тодоров търси работа на съкратени учители”

  • Иванов wrote on 28 юни, 2012, 19:01

    От собствен опит зная, че истински кадърните учители сами си намират работа; докато тези, които през всичките години се изживяват като гладни кресливи гарджета, всъщност в живота са си чисто и просто жестоки и отвратителни некадърници. А в биографиите на доста от “изпадащите от борда” на някои от посочените училища днешни учители в междуредието ще се прочете, че не са за учителската професия (доста от тях са просто на удобния за “трудов стаж” и пенсиониране пристан).
    Ето защо не приемам загрижеността на Общината. Тя не бива да се облича в дрехите на синдикална организация…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн