Бившият шеф на Cледствения арест остана в ареста

STZAGORA.NET
За пореден път днес бившият шеф на Следствения арест в Стара Загора Илчо Илев поиска от Окръжен съд – Стара Загора, да му бъде променена мярката за неотклонение “задържане под стража” в по-лека. Адвокатът на обвиняемия пледирал за “домашен арест” с мотива, че няма опасност клиентът му да се укрие и да извърши ново престъпление. Според защитника 9-месечното задържане под стража е незаконосъобразно и е в разрез с Европейската конвенция – мярката трябва да обхване разумен срок, в който се осъществява досъдебното производство, което в случая се развивало твърде бавно.

Припомняме, че Илев беше задържан на 28 октомври 2011 г. при полицейската акция “Лихварите”. Повдигнатите срещу него обвинения са по чл.321, ал.3 от Наказателния кодекс (НК) за организиране и ръководене на престъпна група, по чл.252 от НК за лихварство и по чл.253 от НК, касаещ пране на пари.

Днес окръжният прокурор Константин Тачев пледира мярката за неотклонение на Илев да не бъде променена, тъй като в хода на разследването събраните доказателства подкрепят повдигнатите обвинения и към настоящия момент няма ново обстоятелство, освен, че Илев е прекарал 9 месеца в ареста. В искането си прокурорът се аргументира и с факта, че една част от свидетелите срещу Илев твърдят,ч е спрямо тях са били отправяни заплахи.

От своя страна Илчо Илев определи обвиненията в заплашване на свидетели за “голословни” и се опита да внуши на съдията, че пледираната промяна в мярката за неотклонение – “домашен арест”, няма да попречи по никакъв начин на хода на разследването. По време на съдебното заседание днес бяха разпитани двама свидетели, разкриващи факти и обстоятелства за личността на обвиняемия, които целяха да докажат, че той не би възпрепятствал хода на делото.

Старозагорският окръжен съд обаче не уважи искането на подсъдимия и го остави в ареста. Неговото решение може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Въпреки че Илев беше оправдан от Районен съд – Стара Загора, по частни жалби на граждани, пострадали от лихварската му дейност, повдигнатите нови обвинения (на 28.10.2011 г.) срещу него едва ли ще го спасят от наказателна отговорност. При едно от предходните заседания за мярката му за неотклонение държавният обвинител разкри схемата, по която действала групата на Илев – чрез две дружества – “Сити груп 1″ и “Сити груп 2″, които имали множество пълномощници. Те отпускали парични средства на лица, вземали висока лихва и ги обезпечавали по няколко начина – запис на заповед, договор за заем, сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот, като веднага след него сключвали предварителен договор за покупко-продажбата на същия имот.

Установени са над 400 клиенти на групата, над 200 вписани ипотеки над имоти – собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки.

Бъдещото дело срещу групата на Илчо Илев ще се гледа в Специализирания съд – София.

Росица РАДНЕВА
Йовка НИКОЛОВА
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн