2 милиона лева неустойка за “Автобусни превози”?

STZAGORA.NET
Собственикът на “Автобусни превози” ООД не е изпълнил следприватизационни ангажименти в размер на над 4 млн. лв., сочат данните на изготвения доклад от Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация – Стара Загора. Докладът ще бъде внесен за разглеждане и за вземане на решение какви действия ще бъдат предприети спрямо превозвача на предстоящата сесия на Общински съвет – Стара Загора, на 28 юни т.г.

Припомняме, че договорът за приватизация на общинското дружество “Автобусни превози” беше сключен между Община Стара Загора и ДЗЗД “Евробус” през април 2007 г. Според клаузите му, приватизаторът трябваше да направи инвестиции за закупуване на 50 нови автобуса Евро 2 и Евро 3, за модернизация и реконструкция на сградовия фонд на фирмата и съоръженията, за закупуване на инвалидни платформи, газови уредби и др. в общ размер на 7 761 000 лв. Надзорният съвет на Общинската агенция по приватизация обаче е установила, че направените инвестиции са в размер на 3 746 000 лв. Тоест неизпълнените следприватизационни ангажименти на ДЗЗД “Евробус” са над 4 млн.лв. Най-фрапиращо е неизпълнението на клаузата за закупуване на новите автобуси. Вместо договорираните 50 нови автобуса Евро 2 и Евро 3, са закупени 109 автобуса втора употреба.

Според приватизационния договор дължимата неустойка за неизпълнените инвестиции е 50% от общия им размер, т.е. 2 млн. лв., които трябва да бъдат платени от превозвача на Община Стара Загора.

“Тази неустойка не освобождава превозвача от ангажимента да изпълни заложените по договора инвестиции. Моето лично мнение е, че общината трябва да предяви претенции за пълния размер на неизпълнените следприватизационни ангажименти, защото няма закупен нито един нов автобус”, коментира днес пред медията ни Пламен Йорданов, ръководител на групата общински съветници от ПП ГЕРБ в ОбС – Стара Загора.

Какво ще решат съветниците, ще стане ясно на 28 юни.

Йовка НИКОЛОВА
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн