Ще строят 5-звезден комплекс за лечение и спорт в Ягода

STZAGORA.NET
Петзвезден комплекс за отдих, лечение и спорт планира да изгради в с. Ягода Иван Металов, инвеститор от Благоевград, съобщи кметът на селото Димитър Димитров. Базата ще се намира на север от Ягода, по поречието на река Тунджа, на терен от няколко декара. Земите вече са собственост на Металов, след като преди време ги е купил от общината и частни лица.

Комплексът ще включва 5-звезден хотел с най-модерни условия за балнеолечение и СПА-процедури, няколко еднофамилни къщи за настаняване, ресторант, басейн, тенискортове и мини голфигрища. Архитектурата е много раздвижена, напомня птица в полет и ще бъде в стил барок. Спортната база ще бъде разположена на другия бряг на Тунджа.

“Очакваме строителството да започне до месец-два. В рамките на 2-3 години комплексът трябва да бъде завършен. Вече има всички необходими документи за ползването на водата. Инвеститорът сам осигурява средствата, вероятно ще търси и партньори, но едва ли ще има европейско финансиране”, смята кметът. Той не уточни какъв е размерът на инвестицията.

Иван Металов вече имал солиден опит в строителството и управлението на големи почивни комплекси в Банско и Слънчев бряг.

Преди да се спре на с. Ягода, инвеститорът обиколил Павел баня и Старозагорските минерални бани. “Разказа ми, че останал неприятно изненадан от пренаселените курорти. Затова се е насочил към нашия не толкова разработен район, от който останал очарован. Тук има отлични природни и климатични условия за развитие на туризъм и спорт”, каза още кметът на Ягода.

В лична среща Металов уверил Димитров, че ще бъдат разкрити много работни места за местните хора като строители, общи работници, преводачи, хотелиерски и кухненски персонал, както и за поддържането на закрития басейн, паркингите и градината. “Най-важното е, че ще се развива селото и ще бъде оползотворена лечебната вода, голяма част от която сега отива в Тунджа”, допълни кметът.

Село Ягода е прочуто с топлата си минерална вода, която изтича гравитачно с температура около 40-45 градуса. Дебитът й е между 6 и 9 литра в секунда. Подходяща е за лечение на болести на опорно-двигателния апарат, бъбреците, кожата, половата система.

Само СПА-комплексът “Терма” ползва засега минералната вода в селото (на снимката – басейнът му). Преди време на концесия бе даден другият сондаж, но фирмата инвеститор “Олимпик маркетинг къмпани” АД не изпълни концесионния си договор с общината и контрактът бе прекратен през 2011 година.

Иванка ПЕТКОВА
*

spodelime.com

2 коментари on “Ще строят 5-звезден комплекс за лечение и спорт в Ягода”

  • катя симеонова wrote on 27 юни, 2012, 14:58

    Отлично! Дано по-бързо се развиват и узаконяват нещата. Защото с.Ягода, общ.Мъглиж, е едно хубаво село с голяма безработица. Водата е лековита, а и сегашният кмет Димитър Димитров е много упорит и амбициозен и ще бъде в закрила на сегашните млади – безработни. Пожелавам им по-бързо да се развиват нещата, така че Ягода да стане китно, райско селце от градски тип и гордост на община Мъглиж и област Стара Загора!

  • fartunoff wrote on 28 юни, 2012, 11:17

    Там се намират кладенците, от които гр. Стара Загора получава питейна вода! Не е избрал най-удачното място!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн