Тракийският университет – хит за казанлъшките кандидат-студенти

STZAGORA.NET
Медицински, педагогически, икономически – това са най-предпочитаните специалности от казанлъшките кандидат-студенти в най-хитовото това лято висше учебно заведение – Тракийският университет в Стара Загора, сочат специалистите от Кандидатстудентския център в Града на розите. Като основен мотив за това кандидат-студентите посочват близостта до родния град, която ще им позволи доста по-евтина издръжка по време на следването. Новите специалности, разкрити в старозагорската алма матер, са допълнителна примамка за казанлъшките младежи.

Сред останалите предпочитани за кандидатстване това лято вузове са Пловдивският, Великотърновският и Софийският университет, както и УНСС.

Сравнително еднакъв е броят на кандидатстващите момичета и момчета, като прави впечатление, че масово се кандидатства с оценките от матурите, които за цялата страна тази година са по-слаби от миналогодишните.

Като интересен факт работещите в Кандидатстудентския център отчитат наплива на кандидат-студенти над 30-годишна възраст, предимно мъже, работници от сферата на машиностроенето, които записват задочно следване по технически специалности в Техническия университет в Габрово. Един от мотивите за този ход е не толкова възможността за по-високи доходи, колкото възможността за кариерно израстване, свързано с по-високи доходи впоследствие. За други този ход е начин да си запазят работното място.

На фона на все по-очертаващия се дефицит за българската индустрия от технически компетентни и образовани кадри, повече от обезпокоителен е слабият интерес от казанлъчани към най-престижното и най-голямо техническо висше училище в страната – ТУ – София. Подалите документи до този момент там са само няколко. Кандидатстудентският център в Казанлък се намира в сградата на ХГ “Св.Св. Кирил и Методий”. Документи се приемат до 3 юли включително от 8.00 до 20.00 часа.

Деляна БОБЕВА
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн