Експонати от Регионалния исторически музей в Стара Загора заминават за Париж

STZAGORA.NET
Над 20 уникални експонати от фонда на Регионален исторически музей (РИМ) – Стара Загора, свързани с тракийското наследство в региона, са подготвени за участие в международна изложба в Париж, съобщи за медията ни директорката доц. д-р Светла Димитрова. Повечето от тях са гастролирали в най-големите музеи на Канада, Япония, Финландия, Германия, Италия и др.

Светът ще открие бронзовото котле с образа на Херакъл, единствената бронзова филера, мраморна оброчна плочка на Дионис – един от най-прекрасните екземпляри в България, пред най-голямата позната досега бронзова лампа, единствения изцяло запазен в България бронзов шлем-маска, стъклена фиала с най-доброто изображение на танцьорка върху стъкло, сребърни чаши, сребърни апликации на колесница и др.

Така, по непосредствен начин, скъпоценностите ще представят на културната общественост в столицата на Франция част от богатството на РИМ, на Стара Загора и на България.

Росица РАНЧЕВА
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн