Спасителният център на “Зелени Балкани” в Стара Загора пусна на свобода 5 рехабилитирани птици от световно застрашени видове

STZAGORA.NET

Спасителният център на Зелени Балкани се раздели с белоопашатия мишелов Тео, обикновения мишелов Мишо (герои от кампанията “Помощ от приятел”), и още трима негови събратя.

Но нашата раздяла не е повод за тъга, а за щастие, защото всичките шест птици бяха излекувани в Спасителния център. Тео и Мишо бяха слаби и опаразитени, а от останалите един мишелов бе със счупено крило, друг с частична парализа на краката, а трети – силно изтощен.

Птиците прекараха различно време в Центъра, и ето че дойде денят, с усмивка от добре свършената работа и с надежда за техния успешен полет в дивата природа, да се разделим с тях.

Нашата раздяла с Тео обаче, в прекия смисъл, не е краят на нашата връзка с него. Преди да отлети той бе снабден с GPS/GSM предавател, който ще следи всеки един мах на крилете му.
Така ще получим ценна информация, както за живота на белоопашатите мишелови, така и за адаптирането на пациентите на Центъра в дивата природа.

Днешната акция беляза началото на проект „Опазване на световно застрашени и редки за България птици”, финансиран от М-Тел Еко Грант, в рамките на който общо 6 птици от световно застрашени видове като царски орел, орел змияр, сокол скитник, бухал и други, ще бъдат проследени посредством GPS/GSM предаватели.

И така, на добър път Тео, Мишо и приятели…

За повече информация за грантовата програма на М-Тел посетете www.mtel.bg/mtel-eko-grant-2012

Ръководител на проекта:
Любомила КРИВОШИЕВА – Рехабилитатор диви животни
Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн