За 42 години – нито една научна публикация за Неолитните жилища

STZAGORA.NET

Проф. Васил Николов

По предложение на Консултативния съвет по туризъм Община Стара Загора възложи на проф. Васил Николов изработването на първата научна публикация за Неолитните жилища, които се намират в северозападната част на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”. От миналата седмица най-добрият български праисторик, в екип с геодезистка и художничка, правят необходимите проучвания и замервания на обекта, който е с претенции за най-старото жилище на стария континент.

“Похвална е идеята на ръководството на Община Стара Загора да се направи научна публикация за този интересен обект – каза за медията ни проф. Николов. – Жилищата са открити през 1969-1970 година, но досега, повече от 42 години, няма за тях никъде никаква научна публикация, която да позволи реалното им влизане в научна класация. Съвсем в началото след откриването им имаше една статия от Минчо Димитров, която по-скоро беше популярна, отколкото научна. После излезе дипляна, а колегата Петър Калчев направи каталог. Това, разбира се, е крайно недостатъчно.

Сега използваме нова, прецизна апаратура, с която правим необходимите геодезически замервания и заснемания на детайли. На места констатираме съществени разлики от досегашните данни.

Целта ни е да се направят реконструкции и скици. Жилищата ще се нарисуват в разрез, за да стане ясно какво представляват тези струпани глини. Навремето, при откриването им, е направен компромис и те са консервирани така, както са разкопани. Въпреки че съм специалист по архитектурата от този период – неолита, за мене жилищата са неразбираеми, нечетивни. Не е ясно дали са били на един или на два етажа, каква е била конструкцията им и пр. Всичко това след месец-два ще се изясни. Според мене цялата концепция, включително и музейната част, трябва да се осъвремени, да стане по-атрактивна и разбираема.”

Проф. Васил Николов сподели, че след проучванията на екипа, с който работи, ще предложи на Община Стара Загора издаването на книга с подробна информация, чертежи и много цветни снимки, за да станат старозагорските Неолитни жилища най-сетне разбираеми и за учените, и за любознателните посетители, а с това – и притегателна туристическа дестинация. Изданието ще бъде на български и на английски език и ще може най-сетне да влезе в научен оборот.

Росица РАНЧЕВА
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн