Старозагорец предлага да вдигнем паметник на тракиеца Спартак на Амфитеатъра в Стара Загора

STZAGORA.NET

Статуята на Спартак пред Лувъра

В редакцията получихме открито писмо от старозагореца Бойко Тотев Бакалов до кмета на Стара Загора Живко Тодоров. В него г-н Бакалов предлага Общината да обмисли евентуалното вдигане в зоната на Амфитеатъра на паметник на Спартак – прочутия тракийски гладиатор и водач на най-известното въстание на робите в античния Рим. По-долу публикуваме писмото дословно:

Уважаеми г-н Кмете,

Предлагам да се намери подходящо място и в амфитеатъра, до съдебната палата, да се издигне малък паметник  на Спартак.

Спартак е роден в Тракия и е много вероятно да е израснал по тези места. Наскоро ми попадна научен труд на английски, посветен на гладиаторите в древния Рим. Много страници са посветени на Спартак, който е роден в Тракия. Отбелязва се, че в тракийския град Бероя са организирали гладиаторски битки и са изпращали гладиатори за Рим. Цитирани са надписи върху камък от нашия град и има приложени снимки.

Според мен ще е добре паметникът да бъде от бял мрамор и в стила на римската епоха. Определено считам, че с него ще се привлекат много български и чужди туристи. Паметникът няма да струва много, ако е от мрамор, а не от бронз… Може би ще е добре да бъде разположен някъде по-навътре, зад съдебната палата, за да не пречи на представленията в Амфитеатъра, но за това, естествено, думата ще си кажат специалистите.

Надявам се, че ще приемете присърце идеята, докато някой съседен на Стара Загора град, където също е имало гладиатори, а и амфитеатри, не ни е изпреварил!

С уважение: Бойко БАКАЛОВ

*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн