Община Стара Загора е готова да кандидатства с проект за неолитните жилища по Норвежката програма за сътрудничество

STZAGORA.NET

Община Стара Загора има пълната готовност да кандидатства с проекти по Норвежката програма за сътрудничество, чийто нов период стартира в началото на 2013 г. Това стана ясно днес по време на разговорите между посланика на Кралство Норвегия у нас Н.пр. г-жа Тове Скарстейн (на снимката – вляво), кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кмета Иванка Сотирова и директора на дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” Георги Симеонов.

Тове Скарстейн бе в Стара Загора по покана на ръководството на община Стара Загора. Основната цел на посещението й бе разясняване на механизмите и възможностите, чрез които община Стара Загора да подготви успешни проекти през следващите месеци.

127 млн. евро са предвидени за България през новия програмен период на Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП), като средствата трябва да бъдат усвоени до 2016 г. С тези два финансови инструмента досега в България са реализирани проекти за 41,5 млн. евро в периода 2007 – 2009 г. През септември тази година ще бъде направена презентация на програмите, по които може да се кандидатства. Проектите ще бъдат разделени в различни секторни групи, които са с отделни бюджети, като например образование, култура, енергийна ефективност, зелена енергия, здравеопазване и др. При финансирането на проектите се следват изцяло европейските правила за прозрачност и изпълнение, подчерта Тове Скарстейн. Разликата между нашите фондове и оперативните програми на ЕС е в това, че те са много по-гъвкави и към момента имат близо 86% усвояемост.

По време на срещата бе обявена готовността на Община Стара Загора за изготвяне на проект за неолитните жилища, който е с образователна насоченост и цели развитието на туризма в региона. Част от него ще бъде и дигитализацията им.

Обсъдена бе възможността да се кандидатства и с проект за общинския басейн в Стара Загора, в направлението енергийна ефективност и зелена енергия.

Посещението ми в Стара Загора е част от прощалната ми обиколка в България, тъй като моят мандат тук изтича, каза Тове Скарстейн. През последните 5 г. и половина аз опознах вашата прекрасна страна, имах възможността няколко пъти да бъда и в Стара Загора. Имате уникални културно-исторически паметници, които трябва да покажете на света. Сред тях безспорен фаворит са неолитните жилища.

Посланикът на Кралство Норвегия у нас подари на кмета Живко Тодоров сувенир – стъклена полярна мечка, която е символ на борбата с климатичните промени, с пожелание да се грижи за околната среда и развитието на региона.

От своя страна градоначалникът й подари копия на фигурки открити в неолитните жилища, с пожелание да се връща в града на липите винаги когато има възможност.
*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн