Голям тракийски некропол откриха археолози между Голямо Дряново и Ясеново

STZAGORA.NET

Тракийски некропол, разположен между селата Голямо Дряново и Ясеново в община Казанлък, откри екип на доц. Георги Нихризов от Националния археологически институт и музей при БАН. Преди екипът да започне работа са извършени теренни наблюдения, ръководени от Красимира Стефанова, главен уредник в ИМ „Искра” – Казанлък.

Проучванията са направени върху площ от 1400 дка, където бе определено мястото за изграждане на фотоволтаичния парк от „Би Си Ай Казанлък Холдинг” и „Фьоникс солар”. Самите инвеститори са финансирали археологическите проучвания и са осигурили необходимата техника за провеждането на разкопките.

Доц. Нихризов разкри, че мястото представлява огромен каменен некропол със стотици надгробни могили и каменни структури. Некрополът, разположен между три селища, е от времето на разцвета на тракийската държава – около V-ІV век. пр. Христа. Археолозите са изследвали 11 могили и са открили 7 гроба с човешки останки. Скелетите са предадени на антрополог за изследване, като за два от тях може и сега да се твърди, че са на мъже, а единият е бил воин в разцвета на силите си. Открита е още и османска монета от 1876 г., керамика и др.

Регионалните обекти в землищата на двете населени места ще бъдат част от Националната археологическа карта на България, която се създава повече от 100 години.

Проучванията приключиха, съобщи Георги Нихризов, и теренът се освобождава за работа на инвеститорите. Всичко разкрито е прецизно документиро, заснето, включително и от въздуха, каменните съоръжения са демонтирани, а находките се предават за изследване.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн