300 снаряда и осколки са открити досега край Петолъчката

STZAGORA.NET
62-ма военни от Втора Тунджанска лека пехотна бригада – Стара Загора, втора седмица продължават прочистването на трикилометровата зона за сигурност в района на взривовете край Петолъчката. От понеделник те са включени основно в групите за визуално разузнаване в нивите с ечемик. Маркират местата с невзривени боеприпаси и осколки, които по-късно се обезвредяват от сапьори от други военни формирования. Досега са открити над 300 снаряда и осколки. Това съобщи за “Старозагорски новини” м-р Светла Георгиева от пресцентъра на Министерството на отбраната, която се намира на обекта.

Тя обобщи, че до 19 юни т.г. 150-те военнослужещи от страната са прочистили общо 1500 дка, като близо 1300 от тях са със земеделски култури. Очаква се до края на седмицата близо 2500 дка със земеделски култури да бъдат прочистени, което е около 30% от предвидените близо 7000 дка. М-р Георгиева съобщи още, че около един тон е събраният скрап. Той допълнително се почиства, за да не остане абсолютно никакво притеснение в хората за възможна опасност. Засега няма данни за нанесени щети на земеделска земя.

Добрина СЛАВОВА
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн