Сигнализираха омбудсмана за имотната мафия

STZAGORA.NET

Общо 25 старозагорци прие днес националният омбудсман Константин Пенчев (на снимката – вдясно, поздравен от кмета на Стара Загора Живко Тодоров). За временната приемна предварително са си запазили час 13 човека, останалите са записани на място. “Това са доста хора за една приемна, обикновено идват по-малко, значи разгласата е била добра. Правим такива изнесени приемни не само в големите градове, ходили сме и в села, защото нашата институция работи за хората, дължим им това внимание”, коментира Константин Пенчев.

Между днешните жалби той не можа да отличи някоя, различаваща се от тези, които чуват обикновено. Социални проблеми, недоволство от работата на социалните служби, проблеми с възстановяването на земеделски земи и гори, съседски конфликти, нарушения на Закона за устройство на територията, незаконно строителство, недоволство от работата на мобилните оператори и други монополисти или от съдебната система – това са темите, които най-често мъчат българина. Оплакват се повече възрастни хора, дори трудноподвижни, но искат решение на проблеми за децата си.

“В Стара Загора е постъпила жалба от работата на частни съдебни изпълнители, във връзка с т.нар. имотна мафия” – каза Константин Пенчев. Представител на пострадали от нея е потърсил съдействието на омбудсмана.

Единственото оплакване, свързано с община Стара Загора, е започналата реконструкция на бул. “Митрополит Методий Кусев” от Съдебната палата до ул. “Ген. Столетов”, заради затрудненията в движението.

“Не можем да се бъркаме в работата на съдебната власт, особено когато има взети съдебни решения”, уточни Пенчев. Той добави, че не са го търсили екозащитниците, които протестират срещу поправките в Закона за горите, но съдействие са поискали представители на тези, които защитават промените. Като свой успех омбудсманът посочи внесени поправки в закона, които премахват необжалваемите глоби. От 1 юли пък започва работа по мониторинга и превенцията на условията в местата за лишаване от свобода и арестите, както и всякакви места, където могат да бъдат задържани хора пряко волята им. Такива проверки предстоят и в психиатричните клиники.

Общо 52-ма души работят в институцията, ръководена от Константин Пенчев. По думите му заради недобри текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация на ниво общини институцията “обществен посредник” не е сработила добре. От 264 общини е имало избрани омбудсмани в 22, сега са по-малко от 20, и то повечето били с изтекъл мандат. Според Пенчев общините недоразбират и недооценяват смисъла на институцията и не си дават сметка, че тя е буфер между хората и институциите.

От началото на годината са постъпили около 2300 жалби. Всички те, независимо дали са писмени, или устни, получават писмен отговор в рамките на 1 до 3 месеца.

Омбудсманът получи букет от старозагорка като благодарност, че преди време след неговата намеса бил решен жилищният й проблем.

Таня ИВАНОВА
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн