Дефицит на медикаменти тревожи онкоболните в Стара Загора

STZAGORA.NET
Повече от месец в аптеката на Комплексния онкологичен център в Стара Загора няма медикамента блеомицин, който се използва при химиотерапия. Проблем има и с метотрескат, останал в малки количества, уточни за “Старозагорски новини” магистър-фармацевт Цветана Кирева от специализираната аптека към здравното заведение. В тази ситуация снабдяването с тези медикаменти е грижа на болните и те сами трябва да решават откъде в чужбина и на каква цена да си го доставят.

“Получихме становище от Министерството на здравеопазването, в което се препоръчва внос на липсващите медикаменти по т.нар. Наредба No 10 от 17.04.2012 година, която урежда условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти. Процедурата по нея трае 3-4 месеца, защото се пишат писма, чакат се разрешения. Вносът е от други чуждестранни производители, с които не са сключени предварителни договори и естествено – на по-високи цени. В момента има уверение на австрийска фирма-производител, че доставките ще бъдат възобновени през юли и се надявам това да се случи”, коментира магистър-фармацевт Кирева. След като доставката вече е отложена с месец, единственото, което остава, е надеждата… въпреки че тя не е медикамент за лечение на онкоболните.

Добрина СЛАВОВА
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн