От РИОСВ не открили нарушения в гръмналия цех край Петолъчката

STZAGORA.NET
“Последната проверка, извършена на фирма “Берета трейдинг”, е в средата на април т.г. По отношение на съхранението на опасните взривни вещества е нямало никакви проблеми.” Това съобщиха днес за медията ни от РИОСВ-Стара Загора, в чиято територия на контрол е предприятието на фирмата край “Петолъчката”, чийто цех за утилизация на боеприпаси се взриви на 5 юни следобед. По принцип разрешението за тази дейност се издава от МОСВ след съгласуване с МО, МВР и МЗ, а контролът се разпределя на териториалната екологична инспекция, в случая – РИОСВ-Стара Загора. Днес обаче министърът на отбраната Аню Ангелов беше категоричен: “Ясно е, че са нарушени процедурите при манипулациите със снаряди, в резултат на което е възникнал взривът. Освен дейностите по утилизация, там са БИЛИ СКЛАДИРАНИ И ДРУГИ БОЕПРИПАСИ, КОЕТО Е КРЕЩЯЩО НАРУШЕНИЕ.” Така че въпросът кой какво е проверявал остава открит.

Тротил и кръв

До редакционното приключване на броя ни търсенето на тримата работници от “Берета трейдинг”, изчезнали при взрива, продължаваше. Ранените 9 пък са поверени на грижите на медиците в Сливен и Ямбол. По предварителни данни на следователите, които през деня бяха на обход с двете бронебойни машини “Пустинна котка”, видимо са нанесени сериозни материални щети – огромен катер и разхвърляни множество парчета бетон. Пак днес стана известно, че служителите на фирмата, които са били на мястото на трагедията, са започнали работа след 4-дневен курс на подготовка, без необходимата професионална квалификация (защо този критерий не влиза в издаваните разрешителни за дейност, не е известно).

Кои са възможните причини за взрива?

С този въпрос се обърнахме към оръжейни специалисти от Старозагорска област.

Според началника на полигон “Змейово” полк.Сергей Марков възможните причини са много. “Утилизацията на боеприпаси е рискова операция и при такива дейности винаги има риск. Но ако се спазва технологичният процес, рискът трябва да е минимален. Това е едната причина, а другата, по-вероятната, е, че не е била спазена технологичната дисциплина.”

Изпълнителният директор на оръжейния завод “Арсенал” Николай Ибушев беше доста по-категоричен: “Има пропуск в технологичната дисциплина. Взривяването не може да стане току-така – от самосебе си.”

Обърнахме се за коментар и към единствената фирма в Стара Загора, която има издадено разрешение от МО за утилизация на боеприпаси – “Стройпроект”. Нейният собственик Христо Крушарски също беше категоричен, че причината е човешка грешка.

След обгазяванията има ли проблем за Стара Загора от утилизацията?

Отговор на този въпрос ни дадоха също от “Стройпроект”. “На Баритна мина, където е нашето предприятие, не утилизираме боеприпаси от 3 години. Участвахме в търга на МО, но не ни харесаха”, коментира Христо Крушарски. Той изрази мнение, че много по-безопасно е, ако МО раздели поръчките за утилизация на стари боеприпаси между повече фирми, отколкото с това да се наеме само една. Така рискът би бил по-малък.

От няколко години медията ни се опитва да намери отговор на въпроса защо старите боеприпаси от Българската армия не се утилизират от техните производители, които разполагат с необходимата материална база и обучени кадри, но смислено обяснение досега не е получено.

Какво прави “Берета трейдинг” на полигон “Змейово”?

Това беше също един от въпросите, чийто отговор се опитахме да намерим днес. Шефът на полигона полк.Марков, ни информира, че тази година въпросната фирма не е сключвала договор с тях, за разлика от предходните. Предвид изявлението на военния министър Аню Ангелов, че услугите на полигона се ползват само от фирми-производители на оръжие, които правят изпитание на артикулите си там, медията ни продължава да пита – какво чини на територията му “Берета трейдинг”, след като се занимава не с производство, а с търговия (внос на ловно и газово оръжие, чиито сертификати за годност се издават от съответната чуждоземна фирма-производител)? Вместо отговор шефът на полигон “Змейово” ни посъветва да се възползваме от правото си за достъп до информация – сиреч да отправим необходимото искане до МО.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА

Б.р.: Досега медията ни не е подавала искане за достъп до информация в МО за дейностите на “Берета трейдинг” на полигон “Змейово”, тъй като преди време зам.-министърът на отбраната Валентин Радев ни отговори по време на брифинг, че въпросната фирма прави изпитание на боеприпаси. На какви обаче, след като не е производител, така и не стана ясно. Ако изпитва стари боеприпаси на Българската армия, под въпрос тогава е самата дейност на полигон “Змейово”.

Много от питанията де факто са свързани с обгазяванията на Стара Загора и региона преди години. И ще продължим да търсим отговорите им, както и виновниците – представители на институции и фирми. (СН)

*gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн