Зам.-министър Минчо Вичев предлага за шеф на бъдещата обединена болница д-р Петър Атанасов

STZAGORA.NET

19 млн. лева е общият дълг на двете болници в момента, във всеки момент кредиторите могат да блокират сметките им


Финализирането на договора за сливането на двете големи болници в Стара Загора – МБАЛ “Киркович” и УМБАЛ, ще се състои по време на общото събрание на акционерите на МБАЛ на 20 юни, потвърди зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев (вляво на първата снимка). Той дойде днес в Стара Загора, за да разговаря с представители на синдикатите в МБАЛ и с ръководители на отделения в болницата относно структурата на бъдещото обединено здравно заведение. За негов изпълнителен директор той съобщи, че ще предложи сегашния шеф на МБАЛ д-р Петър Атанасов.

Срещата се състоя в конферентната зала на Областната управа от 13 до 15 часа. Участие в нея взеха областният управител Недялко Недялков, директорите на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” и УМБАЛ – Стара Загора, синдикати, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева и лекари. Половин час преди края й залата напусна група от двайсетина души от МБАЛ “Киркович”, начело със синдикалните лидери д-р Бадов (КНСБ) и д-р Ялъмов (КТ “Подкрепа”), члена на борда д-р Николай Колев, д-р Веселин Попов и други лекари, недоволни от развоя на разговорите и несъгласни с бъдещото обединение. Вътре останаха още около 30-тина души. От своя страна колективът на УМБАЛ – Стара Загора застана зад предстоящото обединение, а проф. Петър Вълканов коментира, че това е най-правилното решение, защото в противен случай „няма да има медицина в Стара Загора”. „Не може да имаме всичко по две, да дублираме апаратура и звена”, смята и директорът на УМБАЛ д-р Талев.

Двайсетина от участниците в срещата я напуснаха половин час преди края.

“Всичко е императивно: който не иска да работи в тази болница, е свободен да си ходи”, коментира един от напусналите срещата – д-р Колев. “Няма да участвам в тази структура”, зарече се и д-р Бадов. Позицията на д-р Чавдар Попов, която той сподели с чакащите пред вратите на залата медии, бе следната: “Зам.-министърът дойде с категоричния императив, че обединението ще стане, то е факт, и нашата единствена задача е да се съобразим с него. Ние му предложихме създаването на работни групи и ако трябва, след 2 или 3 години да повторим тази среща. Той каза, че това може да стане единствено ако работната група излъчи някакъв резултат за около 2 седмици. Оттук нататък ще протестираме с всякакви разрешени от закона средства.”

“Не смятам, че напусналите срещата колеги бяха провокирани с нещо. Разговарях с тях и по-рано днес в МБАЛ. Нямаше повод за оттеглянето им. Това, което се случи тук, мисля, че беше режисирано предварително. Министерството на здравеопазването изчерпва функциите си с моето присъствие тук”, сподели след срещата с лекарите зам.-министър Вичев. Той отново подчерта, че заради несъстоялото се досега сливане на двете болници те са изгубили финансиране в размер на над 7 млн. лева за нова апаратура. От това е загубил и градът като цяло. Според него напусналите отстояват личните си интереси. “Не съм дошъл да закривам болници, а да ги преструктурирам”, категоричен бе зам.-министърът. В Устава на новото дружество няма да има условие задължително хабилитирано лице да ръководи отделение, припомни той и призова ръководствата на двете болници да определят бъдещата структура, както и да направят необходимите разчети и кадрова политика, които да представят в Министерство на здравеопазването за утвърждаване. Зам.–министърът пое ангажимент да се увеличи лимитът на новосъздадената болница с малко повече от сумирания лимит на двете болници и да се увеличат средствата за капиталови разходи за следващата година.

Д-р Вичев съобщи, че към момента МБАЛ “Киркович” има 10,2 млн. лв. задължения, 8,45 млн. лв. от които – просрочени. Задълженията на УМБАЛ са 8,8 млн., 5,9 млн. от които – просрочени. “Всеки от кредиторите във всеки момент може да заведе дело и да блокира сметките им”, напомни той.

“Процесът на обединение на болниците е неизбежен. Тези хора не могат безкрайно дълго да го отлагат. Ако двете болници заработят заедно, ще започнат да намаляват дълговете си”, каза още зам.-министър Вичев.

На въпрос как ще реагира МЗ на евентуалните бъдещи протести, той отговори така: “Аз каквото можах, направих! Питейте какво обещават тези, които искат да блокират пътища. Те подвеждат другите. От това старозагорци само ще загубят.” Националните синдикални лидери не подкрепят позицията на местните си стуктури относно обединението на двете болници, каза още д-р Вичев, като цитира д-р Константин Тренчев: “Тази агония трябва да спре. Тя касае целия град”.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн