Казанлък: Премиера на филма за Мина и Яворов с двама гости от Франция

STZAGORA.NET

В Литературно-художествения музей „Чудомир” в Казанлък бе представена премиерата на документалния филм „Тя мина. Мина” на режисьора Уляна Матева по сценарий на Румяна Лечева, с оператор Светлозар Недев и консултант Тодор Иванов.

Представянето на премиерата е в рамките на честванията на 20-та годишнина от създаването на фондация „Яворов” и се реализира с подкрепата на Община Казанлък, ЛХМ „Чудомир”, Исторически музей „Искра” и „Алианс Франсез”.

100 години не стихва любовта кьм Мина. Спомняме си за нея винаги, когато чуем най-нежното стихотворение на Яворов „Две хубави очи”. Документалният филм „Тя мина. Мина” представя в своите 46 екранни минути любовната история между големия бьлгарски поет и неговата муза, един дълбоко вълнуващ епистоларен роман, продьлжил 4 години. Красив и трагично предопределен. Изненада за зрителите са показаните неизвестни писма и стихотворение на Мина, написано на немски език, посветено на Яворов, откритие на сценариста на продукцията – журналистката Румяна Лечева. Камерата на Светлозар Недев ни отвежда на гроба на Мина в Париж, бленуван и от двамата, и в родните им градове – Чирпан и Елена. Идеята на сьздаването на документалния филм е на Тодор Иванов, председател на Фондация „Яворов” и директор на къщата музей на поета в Чирпан.

На премиерата на филма в Казанлък присъстваха Елена Волева–Равол – българка, живееща от 50 години в Париж и неуморно работеща за съхраняване на българския дух в столицата на Франция, проф. Оливие Базан – председател на поетите-франкофони, кметът на община Гурково Стоян Бонев.

Много емоционално поздравление към авторите на филма и гостите от Франция поднесе кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която нарече тази премиера подарък за казанлъчани. Тя подари албума „Българияа от птичи поглед” на Елена Равол и на проф. Базан. Негов автор е казанлъшкият фотограф-художник Александър Иванов.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн