Стара Загора получи отказ за картината „Жертвоприношение Авраамово”

STZAGORA.NET

С постановление на Върховна касационна прокуратура картината „Жертвоприношение Авраамово”, оригинално копие от неизвестен автор на творбата на италианския художник Лудовико Карди да Чиголи, е разпоредено да бъде приета от Националната галерия за чуждестранно изкуство за завеждане във фонд и извършване на реставрационно-консервационни работи. Това съобщава в писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров зам.-министърът на културата арх. Георги Стоев.

Постановлението на прокуратурата е от 12 май 2011 г., а писмото до кмета е в отговор на негово писмо от 19 април 2012 г., с което той изрази желание да бъде върната в Стара Загора откритата от полицията в града през 2004 г. крадена картина от епохата на Ренесанса. За да се установи произходът и автентичността на творбата, тя беше изпратена за експертиза на специалистите в Националната галерия за чуждестранно изкуство в столицата.

Безценното, но силно повредено платно беше открито през октомври 2004 г. в ромския квартал “Лозенец” при специализирана полицейска операция на звеното за борба с организираната престъпност. То е било откраднато от частен дом в кипърската столица Никозия на 7 май 2003 г. и е обявено за международно издирване.

Картината е с размери 2 на 1,5 метра и е рисувана с маслени бои върху ленено платно. След откриването й в “Лозенец” директорът на Старозагорската художествена галерия Марин Добрев изрази мнение, че тя е копие на много талантлив майстор, запознат с техниките на старите художници.

„Въпреки че скоро ще се навършат 8 години оттогава, културната общественост в Стара Загора продължава да се вълнува от съдбата на платното… Като кмет на Стара Загора съм горд да отбележа, че градът ни е с хилядолетна история, със забележителни културни институти и паметници, с будна и интелигентна общественост и традиции”, мотивира искането си кметът Живко Тодоров.

„В последните години Градската художествена галерия в Стара Загора приютява множество културни събития и творчески изяви, които далеч надхвърлят мащабите на провинциален град. Не само от България тук идват хора, за да създават и съпреживяват изкуство и култура”, писа още кметът до министъра на културата Вежди Рашидов и директора на Националната галерия за чуждестранно изкуство Ирина Мутафчиева.

„Намирам, че изключителният обществен интерес към казуса, значението му за съдебната практика и особената фактическа и правна сложност на случая (трикратното му преквалифициране и връзката му с Конвенция UNESCO 1970) обуславят задължителното му вземане на „Специален надзор” по см.т.4, б.”а” от Указанието, прието със Заповед № 455/2011 г. на главния прокурор, поради което разпореждам наблюдаващият прокурор от СГП да направи предложение за вземането му на „Специален надзор” пред главния прокурор на Републиката, и за произнасяне с оглед чл.112, ал.1 НПК, след приключването на производството”, е записано в Постановлението на прокурор Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура, прикрепено към писмото на зам.-министър Стоев.

Общинското ръководство на Стара Загора изрази искрено съжаление, че получава отказа точно преди празника 24 май.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн