Стотици старозагорци и гости на града се включиха в европейската нощ на музеите и галериите

STZAGORA.NET
Европейската нощ на музеите и галериите в Стара Загора отведе рекорден брой посетители до изложбените зали и експозициите, включени в програмата на общината. От девет вечерта до два сутринта на 19-ти срещу 20-ти май те имаха възможност да посетят Старозагорската художествена галерия, Регионалния исторически музей, галерия Артплощад, Къща-музей „Градски бит ХІХ век”, Култов комплекс „Ески джамия” – „Музей на религиите”, Къща музей “Гео Милев” и Галерия “Артплощад”.

Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова откри изложбата „Деца рисуват” в Къща музей „Гео Милев” от пленера по живопис “Между Небето и Земята” на Общински детски център. Там по-късно се проведе поетичен маратон с участието на поетите Таньо Клисуров, Иван Груев, Кольо Александров, Тильо Тилев.

В Художествената галерия зам.-кметът присъства на откриването на изложба на Никола Хаджитанев с илюстрации по „Рубаят” на Омар Хаям, експонирана в малката зала на галерията.


Малко преди това в галерия “АРТплощад” Иванка Сотирова участва в откриването на живописната изложба на Джао Жианфей /Китай/, озаглавена HOMING BIRDS – inspired by SUSHI’poetry (red cliffs).

Музейната нощ започна с връчване на дарителски свидетелства и откриване на веществено-документална изложба „105 години Археологическо дружество „Августа Траяна” в Стара Загора” в Регионалния исторически музей. Посетителите имаха възможност да видят гостуващата изложба на Регионален етнографски музей Пловдив „Бързо, точно, срочно”, която проследява историята и развитието на съобщенията от древността до наши дни. С кафене на открито и музикални изпълнения на трио „Реверанс” на Античната улица старозагорци и гостите на града имаха възможност да общуват свободно и да се наслаждават на амосферата в музея.

Култовият комплекс „Музей на религиите” отново отвори вратите за желаещите да видят изложбата „Архивите на планетата” на Албер Кан. В къщата музей „Градски бит ХІХ век” посетителите видяха освен постоянната експозиция и гостуващата веществена изложба „Шуменката – модерна и красива през ХХ век” на Регионален исторически музей Шумен.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Кадрите са заснети около 23.00 часа в съботната вечер в Регионалния исторически музей, Художествената галерия и Музея на религиите (Ески джамия) в Стара Загора. Трите институции привлякоха стотици старозагорци, които внесоха необичайно за този час оживление в центъра на Стара Загора, като се придвижваха на големи групи между тях.
*gerb

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн