Доц. Биволарски обжалва избора на председател на БСП в Стара Загора. Нашият коментар.

STZAGORA.NET

Още една жалба е постъпила в Общопартийната контролна комисия – от младежкото обединение на партията

Доц. Бойчо Биволарски

Доц.Бойчо Биволарски е обжалвал пред Общопартийната контролна комисия на БСП избора на председател на общинската структура на партията в Стара Загора. Припомняме, че на продължението на 46-ата общинска конференция на БСП на 5 май т.г., след гласувания против волята на Биволарски отвод за участие в балотажа, за местен лидер беше избран Илия Златев.

“Обжалвам избора за председател поради грубо нарушение на Устава и манипулация от страна на водещия конференцията на 5 май Георги Георгиев. В жалбата си съм цитирал общо 7 нарушения на Устава на БСП – коментира пред в.”Старозагорски новини” Биволарски. – Аз заявих след конференцията, че ще обжалвам, но за да няма напрежение, реших да не се появявам по медиите. Но това, което преля чашата ми на търпение, е едно изявление на Илия Златев във вестник “Дума” от 9 май т.г., че не съм се оттеглил по достоен начин. Точно заради това реших да съобщя днес по медиите, че депозирах жалба в комисията. Защото не може един човек 6 години и половина да е бил председател на общинската структура и по такъв начин да се изгаврят с него, тоест да спечелят служебно. Защото всичко беше един сценарий, подготвен от Евгений Желев и хората около него. А след като Тотьо Бакалов – човекът, който ми поиска отвода, написа една цяла страница във вашия вестник, просто няма какво друго да твърдя, освен, че е подготвен сценарий. Не съм очаквал, че може по такъв нецивилизован начин да се отстрани един човек от ръководен пост, който и да е той. Що се отнася до изявленията на Евгений Желев от пресконференцията на 14 май т.г., подразни ме изказването му, че изборът на председател не е междуличностен, а е принципен. Но едва ли д-р Желев е мерило за принципи и морал. Той си позволи да манипулира вота на хората, които стояха зад Сергей Станишев, защото не е тайна, че Желев работи за президента Георги Първанов, в това число беше и съучредител на формацията му “АБВ”. Освен всичко друго, хората на Желев направиха още едно противоуставно нарушение, като не включиха в състава на Общинския партиен съвет легитимно избрания председател на младежкото обединение (МО) в Стара Загора Диляна Начкова. Нещо повече, в състава на съвета беше включен Георги Русев, същият, който беше отстранен от Мандатната комисия като нелегитимен делегат на Отчетно-изборната конференция на младежкото обединение на БСП в София. Явно Желев и хората се опитват да сложат ръка и върху младежката структура на БСП в Стара Загора с цел личностни и користни подбуди”, коментира пред “Старозагорски новини” доц.Биволарски. Той съобщи, че и младежкото обединение на БСП в Стара Загора е депозирало жалба в Общопартийната контролна комисия на БСП.

Запитан от медията дали жалбите не са закъснели, Биволарски уточни, че в Устава на БСП няма регламентиран срок за това.

“Депозирах моята жалба днес, защото първоначално исках да успокоя хората, които ме подкрепяха, както и да се консултирам с юристи и с още няколко делегати, които присъстваха на конференцията, за да придобия по-голяма представа за тази нечестна игра”, допълни Биволарски.

Неговата жалба, както и на младежкото обединение, ще бъдат разгледани от новия състав на Общопартийната контролна комисия, който ще бъде определен на конгреса на БСП. За произнасянето на комисията пак по устава на БСП няма регламентиран срок, но Биволарски се надява това да се случи до месец след избора й, сиреч около 20 юни т.г.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА

Б.Р.: Възприемаме настоящия демарш на доц.Биволарски единствено в светлината на стремежа му да излезе по възможно най-безболезнен начин от бъркотията, която създаде в общинската организация на БСП, и да тушира негативите, които се струпаха на главата му вследствие на непремерените му усилия.

Онова, което и до този момент, след всичко станало, все още му убягва, е, че социалистическата партия с нейния 120-годишен опит е силно консервативна, в добрия смисъл, структура, процесите в която са бавни, но мощни. И веднъж започнали, не могат да бъдат отклонени нито с апаратни хватки, нито с опити за назоваване на станалото с други имена, нито чрез представянето му в превратна светлина, а още по-малко пък – с неуместен натиск и претенции. Столетното течение е с дълбок талвег и изхвърля на брега индивидуалните играчи независимо от това, колко добре си мислят, че умеят да плуват срещу него.

Нека да е ясно: да, сценарий в БСП-Стара Загора имаше. И той беше кроен от самия доц.Биволарски месеци наред, за да оцелее на върха. До определен момент това се възприемаше в рамките на нормалното: всеки е в правото си да се бори за целта си. Но нормалното свърши в онази злощастна нощ на 22 април, когато с дезертирането си от развиващата се в негов ущърб конференция той, председателят, се самоотстрани от организацията. За това никой не му е виновен, най-малкото д-р Евгений Желев, който той дори и не представи като гост на партийния форум.

Грешката, която Бойчо Биволарски направи тогава, съвсем естествено го изхвърли от играта за лидерството. Сега – нека се жалва. Знае се коя е институцията за жалване в случаи като този. Истината е една – неговият влак, за който той закъсня още по изборите миналата есен, замина, и червените светлини на последния вагон изчезнаха в далечината.

Но може би – за добро. Да се надяваме, че доцентът ще остане здраво стъпил на перона, че разумът му ще надделее над позивите за бунт на накърненото му его, и че след като преболедува месец-два, ще хване следващия влак. 

Позиция: Максим ДОБРЕВ

*

 vvv

сподели ме

2 коментари on “Доц. Биволарски обжалва избора на председател на БСП в Стара Загора. Нашият коментар.”

  • ОТВРАТЕН wrote on 16 май, 2012, 17:21

    ЕЙЙЙЙ ТОЯ Е НАПРАВО *** БРЕ. ИЗКЛЮЧЕТЕ ГО ОТ БСП НАЙ-НАКРАЯ. ТО ТАКЪВ *** НИКЪДЕ НЯМА.

    (Бел. ред.: Неподходящите изразни средства се заместват с ***.)

  • Иван wrote on 16 май, 2012, 20:43

    Поздравления за позицията на сайта. Всичко е ясно и точно казано. Единственият, който се прави и ще се прави, че нищо не е разбрал от всичко, което му бе казано право в очите, е доцент Биволарски. Как така никой не каза или не написа една добра дума в негова защита. Хората просто не искат явлението и позорът Биволарски да съществува повече. А жалбата и твърденията за сценарий срещу него са като поведението на слаб ученик, който в един ден са му писали и двойка и са го изгонили от час. Доцентът прави още една сериозна грешка – опитва се да персонализира причините за провала си на конфренцията. Когато на всички им е писнало от теб, Биволарски, и не проумяваш, че си вреден с присъствието си, нали за да бъдеш изгонен, трябва някой да стане и да ти посочи аргументирано вратата. Това е.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн