Ариана Аматьорска Лига 2012 – третото издание на турнира на непрофесионалните футболисти започва в Стара Загора

STZAGORA.NET

Стара Загора посреща четвъртия регионален кръг от първенството на Ариана

За трета поредна година най-продаваната марка бира в България – „Ариана“, ще проведе своя национален аматьорски футболен турнир – Ариана Аматьорска Лига 2012. 8 града в страната ще посрещнат турнира в периода април-юли, а регионалните шампиони и техните подгласници ще представят своите градове на големия финал през юли. Стара Загора е домакин на четвъртия регионален турнир от Ариана Аматьорска Лига 2012. Надпреварата ще се проведе в 2 етапа – 18-20 май квалификации и 01-03 юни финална фаза. Спортен комплекс „Колодрум” (Станционна градина) ще посрещне първия етап в турнира, а за регионалните финали Ариана ще изгради специален мобилен стадион „Ариана Арена” с трибуни за 550 души в центъра на Стара Загора.

97 любителски отбора близо 1000 аматьори футболисти от Стара Загора и региона ще се съревновават за титлата в Стара Загора тази година. Президентът на БФС Борислав Михайлов се обърна към участниците и феновете с думите: „Стара Загора и региона са известни с любовта и традиции си във футбола. В подкрепа на думите ми е, че талант на Ариана за 2011 година стана Пламен Иванов от „Траките” (на снимката – в атака), което е явно доказателство за уменията на старозагорската школа. Пожелавам успех на всички отбори и нека най-добрите да представят достойно Стара Загора в големия финален турнир през юли“. Пълното видео обръщение може да бъде видяно на сайта на турнира тук.

Атакува Пламен Иванов от "Траките" (2011 г.)

Квалификациите започват този петък (18 май) от 16.40 часа на терените на комплекс „Колодрум“. 2 игрища ще посрещнат всички срещи, а за безпроблемното провеждане на двубоите ще се грижи екип от 10 съдии и 4 делегати от БФС.

И през тази година специалната награда за големия шампион на Ариана Аматьорска Лига е демонстративен мач срещу професионалния шампион на България за сезон 2011/2012 г. През 2012 г. Ариана иска да създаде възможности за по-голяма изява на всички талантливи аматьори и затова обявява специалната награда във всеки град: „талант на турнира“. Най-перспективните млади състезатели ще бъдат оценявани от официалните спортни лица в края на всеки местен турнир. Осемте таланта, победители от всеки град, ще се съревновават помежду си на големия финален турнир на Ариана, за титлата „национален талант на Ариана Аматьорска Лига 2012“. Талантът на турнира ще прекара пробен период в лагера на шампиона на България в А-група за сезон 2011/2012. Той ще има уникалния шанс да се бори за възможността да стане професионален футболист.

Както в досегашните издания, Ариана ще даде възможност на всички любители да се включат в първенството. В надпреварата могат да участват играчи над 18 години, които не са картотекирани и не са взели участие като професионални състезатели в първенствата на „А”, „Б” и „В” футболни групи през календарната 2012 г. Турнирът се организира със съдействието на президента на Българския футболен съюз и член на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа UEFA Борислав Михайлов.

* * *
Какво се случи в досегашните две издания на Ариана Аматьорска Лига в Стара Загора?

2010 г. – под мотото „Аматьори срещат професионалисти“ през 2010 г. в първото издание на надпреварата се включиха 72 аматьорски тима от Стара Загора и региона. Местен първенец стана тимът на „Ивис“, който в последствие триумфира като големия шампион на Ариана за 2010 г. Над 30 000 зрители посетиха регионалните кръгове в 10-те града, където мериха сили 1033 отбора с над 10 000 състезатели.

2011 г.– през 2011 г. в Стара Загора се включиха 94 отбора, а местен шампион стана воденият от Гошо Гинчев отбор на „Ел Галактикос“. Старозагорецът Пламен Иванов от тима на „Траките” беше избран за „Талант на Ариана Аматьорска Лига 2011” по време на големия финал на надпреварата и прекара едноседмичен пробен период в състава на Литекс. Ариана Аматьорска Лига събра през миналата година общо 1400 аматьорски отбора с над 14 000 непрофесионални футболисти от 9 града в страната.

"Траките"

"Ел Галактикос", водени от Гошо Гинчев и със сегашния кмет на Стара Загора Живко Тодоров в състава (прав, вторият отдясно).

„Стара Загора е център на футболната карта на България. В първото издание на турнира през 2010 г. именно старозагорски тим спечели големия финал – отборът на „Ивис“ триумфира като шампион на Ариана и имаше привилегията да играе приятелски демонстративен двубой срещу шампиона Литекс. Спечелването на финала през 2010 г. е безспорно доказателство за таланта и уменията на местните състезатели, дори и на аматьорско ниво.“ коментират организаторите от „Загорка“ АД

Все повече бивши национални състезатели и известни футболни личности се включват и подкрепят турнира по места. През изминалите две години наблюдавахме на зеления терен като официални гости или участници Христо Бонев, Георги Йорданов-Ламята, Лилчо Арсов, Златко Янков, Радостин Кишишев, Емил Кременлиев, Михаил Мадански, Здравко Здравков, Иво Андонов, Петър Михтарски, Гошо Гинчев, Пламен Гетов, Георги Чиликов и др.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн