Възстановиха лихвите на 11 майки в област Стара Загора

STZAGORA.NET
На 11 майки от област Стара Загора са възстановени лихвите по върнатите пари за неправомерно получени обезщетения за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст, което е било настанено в детско заведение, съобщи Станислав Станев, началник-отдел «Краткосрочни плащания и контрол» към Териториалното поделение на НОИ. Справката обхваща времето от началото на годината до края на април. Възстановената сума е 1017 лева.

За същия период са съставени 70 акта на майки, нарушили чл. 53 ал. 4 на Кодекса за социално осигуряване, тоест детето е настанено в детско заведение преди изтичане на срока на ползване на платения отпуск за отглеждане му, като през това време са изплащани обезщетения от Държавното обществено осигуряване. Сумата по ревизионните актове е общо 95 233 лева, от които 57 112 лева са главницата, а 38 120 лева – лихви. От възможността за разсрочена плащене за възползвали 23 жени, които са подписали погасителни планове.

Всяка година ТП на НОИ изисква от общините информация за имената на децата, които са посещавали детско заведение преди навършването на две години, за да се провери дали има нарушения на Кодекса за социално осигуряване. Майките трябва да подадат декларация до осигурителя (работодателя) си за промяна на обстоятелствата от датата на записването на детето. За да се прекрати плащането на майчинството той пък подава декларацията в НОИ. За да се установи кой е виновен за продължаването на плащанията и дали те са изплащани от НОИ или от работодателя, се проверява всеки случай.
*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн