От понеделник – Национална библиотечна седмица в Стара Загора

STZAGORA.NET

Слава Драганова

За седма поредна година библиотека “Родина” се включва в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 14 до 18 май 2012 г., съобщи нейният директор Слава Драганова. Националната библиотечна седмица се провежда под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов, с подкрепата на Фондация “Америка за България” и с партньорството на Гьоте-институт България. Кампанията стартира от НБ “Св. Св. Кирил и Методий” в София с откриването на Национална изложба “Библиотеките – паметта на нацията”. Копия от нея ще гостуват в Стара Загора, като изложбата, обогатена с оригинали на ръкописи, старопечатни и възрожденски книги, ценни периодични издания и др. документи, притежавани от библиотека “Родина” и РБ “Захарий Княжески”, ще бъде експонирана във фоайето на Община Стара Загора от 14 до 30 май. Официалното й откриване ще се състои на 14 май в 17:30 ч.

Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките като хранилища на книжовното културно наследство на нацията и портали за неговото популяризиране и достъп.
Посланието на Българската библиотечно-информационна асоциация цели да се осъзнае и утвърди ролята на библиотеките за опазване паметта на нацията. Според специалисти ценното национално книжовно богатство, съхранявано в библиотеките, е застрашено поради липса на средства за правилното му съхранение, реставрация и консервация. По тяхна информация библиотечните колекции не се попълват с нови книжовни паметници, а библиотеките са най-доброто място за тяхното опазване, изследване и популяризиране. Книжовното културно наследство се нуждае от държавна политика и постоянни грижи за трайно опазване, широко популяризиране и пренасяне за бъдещите поколения.

Библиотеките на Стара Загора съхраняват местното книжовно културно наследство. Те са “паметта на Стара Загора”.
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн