Първите цветни фотографии в света – в изложбата „Архивите на планетата” в Стара Загора

STZAGORA.NET

“Днес поставихме едно ново начало на взаимоотношенията на Стара Загора с Франция. От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров обещавам, че това е само един успешен старт за следващи подобни инициативи.” Това каза снощи зам.-кметът Иванка Сотирова (вдясно на втората снимка) при откриването на фотоизложбата „Архивите на планетата” на Албер Кан, в присъствието на френския посланик у нас Филип Отие (в средатана снимката). Според нея „има символика в откриването на тази изложба точно тук, на днешния 9 май, защото Музеят на религиите е символ на толерантност към всички етноси и всички религии”.

„В този свят, който е на път да се превърне в едно общо глобално село, Албер Кан искал да създаде универсален музей на народите и културата. Едно по-добро взаимно познаване е най-добрият залог за мир”, сподели пред гостите френският дипломат.

Н.пр. Филип Отие благодари за щедростта на Община Стара Загора за предоставения сграден фонд на Алианс Франсез в града.

След София, Варна, Созопол и Велико Търново старозагорци също могат да видят уникалната експозиция, която съдържа 100 аутохрома – първите цветни фотографии, правени между 1911 и 1931 година от “операторите”, изпратени в четирите краища на света от прочутия френски банкер и филантроп Албер Кан. Сред фотосите има и уникални кадри от България – от София и Мелник.

Целта на изложбата е да се покажат първите цветни изображения на планетата и да се припомни за амбициозния проект на Албер Кан, озаглавен “Архивите на планетата”, поясни при откриването кураторът на изложбата Иво Хаджимишев. От 1911 до 1931 г. Албер Кан финансира фотографски и филмови пътувания в над 50 държави. “Архивите на планетата” съдържа 72 000 аутохрома и 170 000 метра филмова лента.
*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн