Архив: Показания на полицейския агент Иван Мухов пред Народния съд за задържането и инквизициите на Тотьо Бакалов; Речта на ветерана пред конференцията на БСП

STZAGORA.NET
В отговор на интервю, дадено от бившия председател на БСП-Стара Загора Бойчо Биволарски пред в.”Старозагорски новини”, Тотьо Бакалов, един от доайените на Старозагорската организация на партията, ни предостави следния документ, точен препис от оригинала, съхраняван в архивните фондове:

Показания на полицейския агент Иван Мухов пред Народния съд – Стара Загора, стр. 135а, архив МВР II, н.с. дело 711 – 1945 г.

СЛЕДСТВИЕ НА ТОТЬО ИВАНОВ БАКАЛОВ

“Между задържаните беше и лицето Тотьо Иванов Бакалов от с.Малка Верея. Аз не съм участвал при задържането му в село. Още при задържането му е бил подложен на тежки инквизиции от Пею Касабов, Сомов и Любен Георгиев.

Вследствие на големия побой общо по тялото имаше големи подувания по краката и рани.

За нанесения му побой ми се похвали Любен Георгиев, че взел дейно участие. На 2 април почна следствието. То се водеше от началника Пандов, а участвахме Любен Георгиев и аз.

На Тотьо Бакалов му се приписваше, че организирал ремсова група и че имал връзки с нелегалните, и че вербувал за Балкана, и че той ще избяга в Балкана.

На тези му обвинения той категорично отказваше и беше подложен на побоища. Беше бит няколко пъти с тояга и гума, връзван и повалян на пода. Аз участвах, като му запушвах устата да не издава глас.

Също веднъж беше съблечен гол, аз и другите полицаи се гаврехме с него.

При побоищата Пандов му скубеше косата и с тояга го мушкаше по тялото.

На всички тези побоища изтрая и не издаде нищо.

Най-после началникът Пандов му съчини едни крайно неверни показания, с тях го предаде на съдебните власти.

Друго за лицето Тотьо Бакалов не зная.

Горното написах собственоръчно и за верността му се подписвам: Иван Мухов.”

(Документът е публикуван в книгата на Тотьо Бакалов “Катастрофи”, издателство “Лаген” – Стара Загора)

* * *

Изказване на Тотьо Бакалов на 46-тата отчетно-изборна конференция на Старозагорската общинска организация на БСП – 5 май 2012 г.

(с малки съкращения)

Днес е съдбовен ден. Решава се съдбата на нашата партийна организация. Днес е ден на проверка. Ден на изпитание. Изминаха две седмици от скандалното прекъсване на конференцията, предизвикано от недостойното поведение и поредния фарс на председателя на БСП Бойчо Биволарски. Заставам пред вас с чувството на срам и погнуса, с вълнение и душевен смут. Обидата и горчилката в нас никога не ще отмине. Възмущението от случилото се на 22 април в 1.30 ч. след полунощ е необятно, непоносимо.

Искам да ви погледна в очите, за да разбера как понасяте непоносимото, как преживявате срамното, с което за кой ли път се прочухме в цяла България и света.

„Скандал в БСП Стара Загора”, „Партията в Стара Загора остана без ръководство”, „Лидерът Биволарски напусна конференцията”, „Биволарски: не съм избягал като мишка”, „Процедурни хватки едва не провалиха конференцията”, „Пълен провал на БСП в Стара Загора”, „Биволарски избяга от конференцията”. Това са само част от заглавията от печата.

А радиото, телевизията, интернет засипваха България и света със сензационни, верни и тъжни оценки, субективни и подигравателни подмятания.

Заради недомислието на Биволарски БСП Стара Загора бе разпъвана на кръст. С това той за пореден път даде повод да ни заливат с кал и помия, да се гаврят и пишат глупости по адрес на нашата героична партия.

Вчера прочетох интервюто на Биволарски за днешната конференция. Такава демегогия, толкова фалш и лъжливи формулировки може да сътвори само той. Той е честният, почтеният ангел небесен, олицетворение на мировата истина. Скандалите, гафовете, сблъсъците ги правят „другите”, както той нарича опонентите си.

Какъв срам! Дебелоочие!

Биволарски, ако си съхранил малко от малко човещина в себе си, ако имаш малко съвест и болееш за партията, подай си оставката, оттегли се за доброто на партията. Затова съм застанал тук. Искам ти оставката категорично и безапелеционно!

Правя ти отвод от мое име, от името на ветераните, участници в съпротивителната борба, загинали и живи, от името на 180 делегати, които те чакахме до 1.30 след полунощ да дойдеш, за да продължим работата си. А ти дистанционно намаляваше кворума.

Какво позорно бягство! Ти се самоизключи. Твоята оставка ще има оздравителен характер за Старозагорската организация на БСП. Намери сили в себе си, преодолей се. Ако си истински мъж и обичаш партията, ако си истински учен, подай си оставката за доброто и славата на известния в цял свят и гордостта на Стара Загора и България – Тракийския университет.

Ти може да си доцент в науката, поклон за това, но си лаик и безперспективен чирак в партийно-политическата област. Всичките ти безобразия рефлектират не само в БСП, но и в Тракийския университет.

Биволарски, няма по-голям екзекутор на обществото и партията от политическата черна борса и спекула, които ти неведнъж разиграваше. Недостойно и нечестно е да търсиш печалба от продадената съвест, закупената честност и фалшифицираната истина. Колко съвременно звучат думите на мъдрия енциклопедист Георги Бакалов: „Какъв смисъл имат апелите за благородство и съчувствие, отправени от хора неудържими в своя егоизъм, безумни в своята ярост и които не се спират пред нищо, за да завоюват недостойно власт”. Партийната работа е изкуство, призвание, участ, отговорност, а на теб те ти липсват.

Оттегли се сам от работа, която многократно си доказал, че не я умееш, тя просто не ти идва отръки. Липсва ти достойнство!

Политическата работа не понася политическите клоуни, Биволарски. А комбинациите ти са хиляди. Дебелашкото самочувствие създава само политикани, които изповядват ценностите на своето храносмилане, заемат първите редове, а честните, можещите хора са притиснати в ъгъла на своята съвест.

Ти си ненадминат майстор на удивителното непостоянство, непоследователност, срамни зигзаги, болестни хрумвания, възмутителни импровизации и балетни пируети. Ти си най-редовният абонат на погрешни действия и решения, грандомания, високомерие и космическо надценяване без покритие. И в това се състои твоята лична човешка и политическа драма и трагедия.

Биволарски, ти забрави най-важното – че политическата тарикатщина може само да се котира на грозния, отвратителния политически битак, но не и в БСП.

Единственото ти достойнство е, че ти бързо-бързо се превърна в политически хирург, който с усмивка и реверанс пущаше кръв на опонентите си. Умееш да разчистваш сметки до съвършенство. Биволарски, сериозният политически учен оборва опонентите си със силата на богата мотивировка и аргументи, но и задължително с културно поведение и уважителен тон. Новите многообразни и невероятни гафове станаха нарицателни, добиха гражданственост.

Биволарски, с твоята политическа агресия и неудържима инерция ти си в пълна мобилизация и на всеоръжие да извършиш вътрешнопартиен преврат. Няма друг ръководител на БСП в страната, който да е обявил война на БАС. БАС те е критикувал, критикува и ще те критикува за всичките ти грехове. Няма прошка.

И се случи чудо на чудесата!

Намериха се партийни мъдреци-оракули, които дадоха знак със закана: Никакви коментари за 17-те срамни гафа, констатирани в анализа за изборите. Не изпитваш ли някакво зрънци неудобство и срам, като се киприш с 18 процента „успех” сред другите преуспели или загубили с достойнство кандидати за изборите? Ти не беше издигнат от партията. Ти беше назначен от твоето лоби в общинската организация на БСП. Ти беше неизбираем.

Неетично е, неморално е да търсим вината в другите. Ти се провали, защото избирателите не те приемаха ни като дух, ни като физика. Особено като те чуеха какви речи произнасяш. Как инквизираше чаровното слово българско. Как дъвчеше, дъвчеше истината и накрая я изплюваше деформирана, неузнаваема, но винаги в своя полза.

Уважаеми делегати, запомнете едно: докато Биволарски оглавява БСП Стара Загора, ние изборите трудно ще спечелим. Той е ликвидатор на партията.

Биволарски, ти имаш много примери, от които да се учиш от успехите на партията. Класическият случай е 45-годишният вдъхновен всенароден труд. Грешахме, болеехме, съзиждахме, побеждавахме! Партията достойно носеше отговорност за всичко.

Обявявам три документа със сензационен характер:

За година-две Биволарски е закупил два апартамента и един гараж. Предлагам да се сезира прокуратурата за законността на сделките, произхода на сумите и има ли корупция.

Накрая искам да заявя: Нашата партия винаги се е отърсвала от своята плесен. Вярвам в това, защото партията оставаше жива, когато фашистите стократно я погребваха и над гроба й пееха кървави наздравици.

С радост и гордост от това, че от своите 85 години, 70 години съм отдал за партията извиквам: Да живее във вековете нашата героична партия!

Да бъдем достойни, верни, честни и отговорни членове на БСП Стара Загора!
*

сподели бутон

2 коментари on “Архив: Показания на полицейския агент Иван Мухов пред Народния съд за задържането и инквизициите на Тотьо Бакалов; Речта на ветерана пред конференцията на БСП”

  • Сетила се Мара wrote on 8 май, 2012, 14:20

    Е, що не ги каза тези думи преди да предложите Биволарски за “неизбираем” кмет. Къде беше твоята будна столетна съвест? Това ли е анализът за изборния провал – цялата вина върху един човек. Не е безгрешен, но много е лесно сега с него да си измиете ръцете. Днес имате една пирова победа!

  • Анонимен wrote on 8 май, 2012, 14:53

    Каква победа, Маро? Никой не говори за победа, а за крайно наложително ОЧИСТВАНЕ на общинската организация от човек, който й тежеше като воденичен камък и я теглеше надолу.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн