Откриха изложението на агротехника „БАТА агро 2012”

STZAGORA.NET

Третото международно специализирано изложение „БАТА агро 2012” се откри в Стара Загора. От 8 до 12 май на 2,5-километровата писта на летището край града е разположена най-модерната селскостопанска техника на близо 165 фирми.

На откриването на „БАТА агро 2012” присъстваха министърът на земеделието Мирослав Найденов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Недялко Недялков, депутати, много гости.


Ръст от над 20% на участниците в изложението тази отбелязват организаторите тази година, заяви Христофор Бунарджиев – председател на УС на “БАТА Агро” (87 през 2010-та, 134 през 2011 г., 165 сега). 100% са увеличени и изложбените площи за фирми извън членуващите в Българската асоциация на търговците на агротехника 12 големи дружества, които внасят близо 85% от земеделската техника в България. Изложението разполага с работен полигон, на който машините могат да бъдат видяни в действие, предлага се и тест-драйв на пистата на летището.

Министър Мирослав Найденов похвали добрата организация на изложението в Стара Загора и изрази увереността си, че и занапред международният форум ще се развива със същите бързи темпове и ще бъде максимално полезно както за фермерите, така и за търговците.

“За Стара Загора е изключителна чест, че може да бъде за пореден път домакин на изложението. Благодаря на всички, които направиха възможно това да се случва в нашия град. За нас е важно да го запазим, защото това иска местният бизнес. Можете да разчитате на общината и занапред. Надяваме се, че през следващите години “БАТА Агро” ще се разширява, а министър Найденов ще води такава политика, че селскостопанските производители да се замогват и да имат възможности да купуват все по-хубава техника”, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който поздрави с идването им в града събралите се тук стотици гости от цялата страна.


По мащаб изложението на старозагорското летище превъзхожда всички останали специализирани селскостопански панаири, категорични са организаторите. Освен трактори, комбайни, сеялки, плугове и товарачи от най-висок клас на световни марки, със свои щандове участват и фирми, които предлагат семена, торове и препарати за земеделието.

Сред изложбената площ от 22 000 кв. м. със свои щандове участват и специализирани висши учебни заведения в страната, които представят своите програми, както и специализиран щанд, който запознава с европейските програми за земеделие от представителството на Европейската комисия в България.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Русев, двигател на инициативата "Стара Загора - център на Вселената" (в средата), дари на министър Найденов тениска с логото под одобрителния поглед на организатора на "БАТА агро" Христофор Бунарджиев (вдясно).

Областният управител Недялко Недялков тества една от най-мощните машини на изложението - трактора "Чалънджър".

*

социални бутони

1 коментар on “Откриха изложението на агротехника „БАТА агро 2012””

  • Иванов wrote on 10 май, 2012, 14:13

    Кажете две-три (хубави или лоши) думи и за участието на българските фирми, кои са, какви перспективи имат… Защо не!

Напишете коментар


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн