Казанлък: Младежи се подредиха като розов цвят на площад „Севтополис”

STZAGORA.NET

Панорамна снимка: Kazanlak.com

Българска роза, сътворена от десетки млади хора, разцъфна днес на централния площад „Севтополис” в Казанлък, за да напомни за пореден път, че царицата на цветята е един от най-ярките и красиви национални символи. Идеята е на младежите от СНЦ „Зелена светлина” в Казанлък и от сдружението „Духът на Европа” от белгийския град Стеенокерцел, които реализират съвместен проект. Десетки казанлъчани с червени, розови и зелени листове в ръка се подредиха в контурите на роза, предварително очертани на площада. Флашмобът бе предхождан от забавления и игри, които увлякоха десетки казанлъчани, преминаващи през центъра на града. Той бе запечатан от фотоапарати и камери, а видеоматериалът ще бъде разпространен от организаторите в интернет.

Във флашмоба активно се включи и кметът на община Казанлък Галина Стоянова (с белия костюм). Тя приветства и подкрепи инициативата на младите хора не само поради факта, че по този нетрадицонен и много ефектен начин те акцентират върху символа на Казанлък – розата, който ще бъде видян от хиляди граждани на Европа чрез интернет. С тази инициатива младите хора се включиха в кампанията „В името на розата”, която Община Казанлък инициира. Каузата на тази кампания е да бъде изваден Музеят на розата от приземните помещения, в които се намира, и да бъде изграден подобаващ съвременен Музей на розата.

От създаването на Музея на розата в Казанлък през 1967 г. досега уникални експонати като съдове, конкуми, каси за съхраняване на скъпоценния продукт; прибори за отделяне на розовото масло от розовата вода; шаблони на розотърговски фирми; оригинални снимки на розотърговски фамилии и др., представяйки историята на българското розопроизводство от Възраждането до края на XX век, са разположени в мрачно и влажно приземно помещение. При това, са изложени едва 8% от всички експонати, тъй като за останалите няма място.

От тази ситуация следва и парадоксът, че въпреки интереса на хиляди чуждестранни и български туристи да посетят музея, туроператорите все по-често избягват да го включват в програмите си, тъй като се чувстват неудобно от вида на мястото, в което е настанен символът на страната. Очевидно е, че каузата за изграждане на съвременна сграда за Музея на българската розата вече е въпрос за съхраняване на националното ни самочувствие.

Първите, които подкрепят кампанията „В името на розата“, са младите хора. Днешният флашмоб ще бъде последван от една изложба на учениците от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък. Младите художници подготвят творби, свързани с красивия национален символ, които ще подредят в Народното събрание на 30 май, във времето, когато в Долината цъфти казанлъшката маслодайна роза, а Фестивалът на розата в Казанлък е изпълнен с празнични събития.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн