Илия Златев е новият председател на старозагорските социалисти

STZAGORA.NET

Илия Златев

Второто заседание на общинската конференция на БСП-Стара Загора завърши в ранния съботен следобед с избирането за председател на Общинския партиен съвет на Илия Златев. Балотажът между него и председателя на Областния съвет на БСП Трифон Митев завърши с почти равен брой подадени за всеки от двамата гласове – 102:92, при 27 невалидни бюлетини от общо 221 намерени в урните. Конференцията реши по-нататъшната селекция да продължи с явно гласуване. Резултатът от него бе предимство за Златев – 97:75.

“Който и от двамата да застане начело на общинската организация, нещата вече влизат в нормалното си русло”, коментираха преди последния избор повечето делегати на конференцията.

“Първата ни задача оттук нататък ще бъде да конструираме Изпълнителното бюро на Общинския съвет. Трябва задължително да направим цялостен преглед на организационното състояние на общинската структура – кои организации работят, кои не работят, кои са в латентно състояние и кои – пред закриване, с две думи – какъв ни е съставът, тъй като тази информация я нямахме до последния момент, включително и по време на провеждането на конференцията. Актуално за момента е и да уточним позицията си за предстоящия конгрес на БСП. Как ще гласува на него, ще решава за себе си всеки един от 10-те ни избрани делегати.”

До края на общинската конференция в работата й, както и в първото заседание на 22 април, участваха двама представители на националното партийно ръководство – Деница Златева и Бойко Великов. Ако досегашният председател Бойчо Биволарски обжалва пред общопартийната контролна комисия непреизбирането си, отговорът на София се очаква след конгреса.

След изтощителното второ заседание на конференцията новият общински председател Илия Златев и областният лидер Трифон Митев (вдясно) отговориха на въпроси на медиите към тях.

На журналистистически въпрос би ли предложил Трифон Митев за свой заместник в общинската организация, Илия Златев отговори: „Разчитам изключително много на подкрепата на областния председател Трифон Митев, който дълги години се е занимавал изключително и само с партийна работа и няма тайни за него. Ако партийните документи позволяват да съвместява двете длъжности – защо не?”

„Изобщо не стои въпросът дали ще бъда предложен за заместник-председател или не. Отсега ви казвам – ние ще работим заедно. А структурата на ОбС на БСП трябва да бъде подготвена така, че да бъде полезна и за неговата пряка работа като председател. Тук има взаимоотношения с групата съветници, с други партии, с власти и трябва да се прецени кой заместник с какво може да бъде полезен. За мен това не е важно, важното е, че ще рабоим заедно”, бе отговорът на Трифон Митев.

*   *   *

Във фоайето пред залата на хотел “Верея”, където се проведе днешното заседание на общинската конференция, 85-годишният ветеран на левицата Тотьо Бакалов бе закачил на стената изработените от самия него две пана с архивни снимки и кратки биографични данни на близо 40 млади антифашисти, убити или загинали по време на фашисткия терор в България по време на Втората световна война, с много от които е бил близък съратник по време на Съпротивата.

“Те са вечните и най-истинските делегати на тази, а и на всички наши съвременни партийни конференции”, категоричен беше Тотьо Бакалов, който не само не скри потреса си от безцеремонното погазване на партийните традиции през последната година в старозагорската общинска партийна организация, но и активно съдейства за преодоляването на възникналия проблем. 
*vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн