Няма нареждане за нови такси при джипитата

STZAGORA.NET

Д-р Георги Бакоев

“Не сме получили документ, въз основа на който да се повишат потребителските такси за посещение при лекар или за престой в болница. Аз лично от 2 май ще работя на досегашната такса – 2.70 лева, което се равнява на 1% от досегашната минимална работна заплата. Но ако някой от колегите взема по 2.90, това също не би било нарушение, според мен.” Това каза за “Старозагорски новини” председателят на Българския лекарски съюз в Стара Загора д-р Георги Бакоев,по повод повишаването на минималната заплата от 1 май т.г. от 270 на 290 лева.

Д-р Живко Желязков, зам.-изпълнителен директор на МБАЛ “Киркович”, съобщи, че по принцип заплащането на престоя в здравните заведения е обвързано с промяната на минималната работна заплата и би трябвало да стане 5.80 на ден, което отговаря на 2% от нея.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че министър Десислава Атанасова ще поиска допълнение към предложените изменения в Закона за здравното осигуряване. Целта е да се запази сегашният размер на потребителската такса за преглед при лекар и за престой в болница. В момента таксата е определена в чл.37, ал.1, т.1 и т.2  от Закона за здравното осигуряване като процент от минималната работна заплата. За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса от 2.70 лв., правителството е предвидило здравното министерство да извърши промени в съответната нормативна уредба. Това обаче не е било направено от предишното ръководство.

Очаква се министър Атанасова да внесе в спешен порядък на заседание на правителството посочените изменения в Закона за здравното осигуряване, с които потребителската такса и таксата за престой в болница да останат непроменени.

Добрина СЛАВОВА
*vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн