Пристигнаха 24-те белоглави лешояда от Франция

STZAGORA.NET

На 27.04.2012 г. 24 белоглави лешояда пристигнаха от Франция след тридневно пътуване в специализиран микробус, след като изминаха над 3000 километра през цяла Европа.

Лешоядите прекосиха Франция, Италия, Словения, Унгария и Румъния и снощи късно вечерта влязоха в България през ГКПП Видин.

Птиците са вече настанени в специална клетка с Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Тук лешоядите ще имат време да се възстановят от дългия път. Моментът на настаняването е много деликатен, защото съседите на лешоядите – различни редки и застрашени видове соколи и орли в момента мътят своите яйца и не бива да бъдат обезпокоявани.

20 от лешоядите са диви птици, чийто първи полет е бил неуспешен и бяха отглеждани в два спасителни центъра. Останалите 4 птици са излюпени в общо 3 френски зоопарка и никога не са били свободни.

След като премине определен карантинен срок, 24-те лешояда ще бъдат маркирани със специални пръстени и жълти крилометки, които ще ни позволят да ги разпознаем по-късно на свобода, след което ще бъдат разпределени между четерите адаптационни волиери във Врачански Балкан, Централен Балкан, Сините камъни и край Котел. Високо в Балкана, лешоядите ще престоят няколко месеца, за да свикнат с нашия климат и условия и да приемат скалите на Стара планина като своя роден дом. След това, лешоядите ще бъдат освободени в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278.

В момента в четирите клетки се намират общо 32 птици от испански, холандски, немски и чешки произход. Всички те очакват с нетърпение пристигането на французите, защото за много от тях това означава освобождаване тази пролет. Причината за това е социалният нрав на лешоядите. Едно от нещата, които ги задържат по местата, които сме избрали за тях, са именно техните другари, които са останали в клетките. Затова, независимо колко лешояди са вече на свобода или биват пускани, винаги някои от тях (обикновено новопристигналите) остават в клетките. Едновременно с това в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278 има вече 62 освободени лешояда. Около 20 от тях се наблюдават постоянно в районите на пускане.

Бон шанс, приятели!

Елена КМЕТОВА – ръководител на проекта

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн