Открит отговор: Във връзка с покана от театър ”Л. Кабакчиев” за публичен дебат с кмета на Казанлък и кандидатите за директор на театъра на 27 април т.г.

STZAGORA.NET
Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, благодари за поканата, макар да не е получила официално такава, но категорично смята, че няма основание и специализирана подготовка да бъде страна в дискусии на театроведска тема. От друга страна хрумването за такъв дебат е очевидно закъсняло и неползотворно. Всички театрали в града са информирани, че от началото на годината тече процедура за избор на нов директор, а времето беше напълно достатъчно, за да се организира дискусия по творчески и всякакви др. въпроси, които ги вълнуват. Ако съставът на театъра желаеше да се запознае с кандидатите и техните концепции, то имаше период от поне 3 месеца до провеждане на избора, за да ги покани.

Кметът на общината няма провомощия да бъде страна в конкурс за театрален директор. Преценката на концепциите и качествата на кандидатите се прави от специализирана процедура, която се съставя в съответствие с нормативната уредба и се одобрява задължително от Министъра на културата. Ако от театър „Л.Кабакчиев” имат съмнения в преценката на министерството, то е редно да се обърнат към тази институция, тъй като кметът не одобрява конкурсните книжа.

От гледна точка на изпълнителната власт в общината, темата за театър „Л. Кабакчиев” има един много по-важен аспект. Обществено значим въпрос е, че издръжката на театър „Л. Кабакчиев” струва на данъкоплатците на общината почти половин милион лева на година. Тъй като театърът не желае да поема ангажименти към културния календар и празниците на общината и не участва по никакъв начин в тях, се налага изразходване на допълнителни средства по тези пера, за да се канят други състави. Към тези разходи сега се добавя искането от настоятеля на НЧ „Искра” Васил Самарски казанлъчани да плащат още по 69 600 лева на година, за да играе театър „Л. Кабакчиев” на читалищната сцена.

Това поставя важния въпрос да се прецени обективно доколко са целесъобразни тези огромни средства за издръжка на общински театър и каква е наистина обществената полза от разходването им.

Дали културният продукт, който театърът предоставя на данъкоплатците от общината е еквивалентен на направените за него разходи? И дали въпросът за качество и ефективност няма да отвори темата за създаване на открита сцена, на която казанлъчани ще могат през цялата година да гледат освен театър „Л.Кабакчиев”, и гостуващи нови постановки от София, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Пловдив при значително по-малки разходи за общинския бюджет?

Тази тема наистина подлежи на обществен дебат, който предлагаме театър „Л.Кабакчиев” да организира в най-скоро време, за да се прецени какъв е реалният обществен интерес и ползите от досегашния модел на театрална политика.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн