Кметът Живко Тодоров обсъди развитието на общината с Клуба на работодателя

STZAGORA.NET

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров се срещна на 26 април с членове на Клуба на работодателя. Срещата-разговор бе инициирана от работодателската организация и продължи близо два часа. Вижданията за развитието на общината, състоянието на европроектите и работата по тях, диалогът с бизнеса, подкрепата на местните предприемачи и публично-частното партньорство бяха сред акцентите в разговора.

Живко Тодоров направи обзор на постигнатото от началото на мандата и посочи, че една от основните цели е максималното оптимизиране на разходите и насочването на повече средства към капиталови разходи, което е механизъм за подпомагане и на бизнеса. Облекчаването на данъчната тежест за фирмите и намаляването на туристическата такса през 2012 г. са сред важните стъпки, чрез които се подпомага местната икономика.

Градоначалникът запозна работодателите с работата по европроектите. За месец и половина успяхме да подготвим документацията и да кандидатстваме за близо 5 млн. лв. по Фонд „Козлодуй”, чрез който ще се санират детски градини и училища, посочи Живко Тодоров. На 100 % печелим и проекта за уличното осветление в Стара Загора, чрез който ще намалим разходите за еленергия с 40-45 %. В момента се изпълнява процедурата по избирането на консултант и изготвянето на тръжните документи по проекта за онкодиспансера. Новото при интегрирания градски транспорт е, че ще бъде изградена велоалея от центъра на града до индустриалната зона, която ще бъде по протежението на бул. „Патриарх Евтимий”.

Виждаме, че в общината се работи по съвсем друг, динамичен начин, отбеляза Стефан Шоселов, член на УС на Клуба на работодателя (на снимката – вторият отляво). Градът закипя и това се усеща. В наше лице вие имате партньор, с който може да дебатирате и да търсите най-добрите решения за старозагорци. Пожелаваме ви успешен мандат и ако понякога ви критикуваме, приемайте това градивно. В световен мащаб има огромен спад в строителството и автомобилизма. Трябва да развиваме услугите, в това число и туризма. Градът ни има всички дадености да се превърне в зеленото сърце на България, чрез парковете и природата, които имаме.

Задача номер едно пред сегашното ръководство на общината е развитието на туризма, категоричен бе кметът. Чрез културата и спорта могат да се привличат много хора, но преди това трябва да инвестираме в спортни бази, инфраструктура и атракциони.

По време на срещата с бизнеса бе обсъдена и идеята за изграждане на палати за организиране на изложения и базари в Стара Загора. Според представители на клуба това ще даде допълнителен стимул на местния бизнес и ще привлича външни инвеститори.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн