8-та сесия на Общинския съвет в Стара Загора прие наредбата за домашните любимци

STZAGORA.NET
На 8-то поред заседание на Общинския съвет в Стара Загора на второ четене бе приета Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни в населените места, внесена от кмета Живко Тодоров (целият дневен ред – тук).

Новото в наредбата е, че кучетата-домашни любимци е задължително да бъдат регистрирани (от 4-месечна възраст или до 7 дни от придобиването им) и да им бъде поставен чип. Чипът освобождава собственика от плащането на такса за една година. Ще има обособени специални места за разходка на домашните любимци. Не заплащат годишна такса собствениците на кучета-водачи на незрящи, на ловните кучета и на кастрираните животни. Всяко домашно куче се извежда на разходка на каишка, а агресивните породи – и с намордник. Забранява се разходката на кучета на територията на детски заведения, училища и детски спортни площадки. Глобите за нарушителите са от 200 до 2000 лева. Наредбата влиза в сила от 1 юни, а контролът за спазването й започва от 1 юли.

Другото важно допълнение, гласувано днес, е за таксите в детските градини. Когато децата в семейството са повече от 2, таксата се заплаща 100% за първото, 50% за второто, а за третото и следващо дете в многодетно семейство не се заплаща такса.

С пълно мнозинство от 44 гласа бе прието предложението на Живко Тодоров сградата на Младежкия дом в с.Оряховица да бъде дарена на фондация “Миньо Балкански”. “С нея има установени взаимоотношения още от 2005 и 2006 г. – посочи кметът, – като веднъж безвъзмездно се прехвърля училището, което впоследствие става образователен център, учредява се и безвъзмездно право на строеж. Във всичките тези години фондацията е била лоялен партньор на община Стара Загора и на общинския съвет. Целите са благородни – за развитие на образованието, фондацията извършва общественополезна дейност. Така че прехвърлянето към нея безвъзмездно на имота, който в момента не се стопанисва по необходимия начин, ще бъде в полза на обществото и на Страа Загора като цяло” – категоричен бе Живко Тодоров. Сградата ще послужи за разширяване на Националния институт за образование във връзка с неговата дейност в областта на морала, етиката и гражданското образование. Помещенията на сградата ще се използват за работа с директори и учители от началните училища и детските градини, както и с възпитатели от сиропиталища и домове за деца без родителска грижа.

Създадена бе временна комисия с 6-месечен мандат за промяна на статута на спортното училище “Т.Каблешков” от общинско в държавно. Вносител на предложението бе председателя на Постоянната комисия по спорт Маноил Манев. “Спортното училище има нуждата да се развива и да гарантира на Стара Загора развитието на високо спортно майсторство. Ако то е държавно, ще има повече средства за развитието на децата, които учат в него.

Във връзка с приемането на Общинската програма по околната среда бяха направени предложения от Илия Златев, водач на групата на БСП в Общинския съвет. “Нашето желание е от 1 април до 30 септември целият град да се мие по веднъж всеки месец, включително и най-отдалечените квартали. По най-бързия начин по възловите кръстовища на града да се сложат устройства, които ежечасно да показват нивото на замърсеността на въздуха. Има проблем с разделното събиране на отпадъците. Поставянето на разноцветни контейнери не значи, че проблемът е решен и реално там нещата не вървят. Затова трябва да се положат още усилия от страна на общинската администрация”, каза той.

Коментарът на кмета бе следният: “В момента се подготвят промени в законодателството по управление на отпадъците, понеже сега, независимо дали събираме разделно или не, ние плащаме съответните отчисления. Новото положение ще бъде, че когато имаме определен процент усвояване на годните за рециклиране отпадъци, ще имаме възможност да не плащаме тези отчисления. Същият резултат ще се постигне и с монтирането на инсталация за рециклиране на отпадъците, за да се редуцира количеството на депонирания отпадък.

На сесията бяха утвърдени тазгодишните носители на наградата “Анастасия Тошева”. Това са СОУ “М.Горки” (колективна награда) и Лиляна Александрова – старши учител по музика в Пето основно училище “Митьо Станев”. Грамоти ще бъдат връчени на Ивайло Панайотов – VІ а клас, ІІ ОУ „П.Р.Славейков“ (ученик) и на Академичен колегиум на Педагогическия факултет – Тракийски университет.

Малко преди края на заседанито на Общинския съвет двамата общински съветници от ВМРО-БНД Кристиян Петков и Николина Горова напуснаха залата в знак на протест, защото водещият Тенчо Руканов не даде думата на Петков, който я искаше по нетрадиционен начин – развявайки в ръка националния флаг. “Смятам, че това не е в нарушение на никакъв правилник. А да не ни се дава думата е практика още от предишния Общински съвет, която се прехвърля и в този”, коментира воеводата Петков. По-късно той и Николина Горова запознаха с протеста си и старозагорските медии.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн