Общината обявява конкурс за възстановяване на откраднатия бюст-паметника на Димитър Наумов

STZAGORA.NET
Община Стара Загора обявява конкурс за възстановяването на откраднатия през септември 2007 г. бюст-паметник на Димитър Наумов, който се намира в парк „Пети октомври”.

Проектите трябва да се придържат към визията и мащаба на предишния паметник, за което на участниците ще бъдат предоставени снимки. Художниците могат да участват индивидуално или в колектив. Ще бъде дадена една първа награда от 4000 лв. и две поощрителни по 300 лв. Първа награда включва пластичния проект, изработката на траен калъп на бюста на Димитър Наумов и авторски контрол при отливането, почистването, патинирането и монтажа на готовия бронзов бюст. Проектите се предават в отдел „Култура, туризъм и вероизповедания“ на община Стара Загора най-късно 40 дни след обявяването на конкурса, считано от 25 април.

Журито ще включва представители на СБХ – София и Стара Загора, на община Стара Загора, в това число и главния архитект. Проектите ще бъдат разгледани в последователността на тяхното постъпване, като след определянето на първото място и двете поощрения ще бъдат отворени запечатаните непрозрачни пликове, съдържащи имената на авторите.

Всички подробности за конкурса са публикувани на интернет страницата на община Стара Загора www.starazagora.bg, раздел „Обявления – култура”.

След изработването на бюста той ще бъде монтиран върху съществуващия постамент в градската градина. За подобряване достъпа до паметника се предвижда да бъде изградена алея.

Димитър Наумов е роден в Стара Загора през 1851 г., виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. Учил е в цариградския Роберт колеж и е завършил земеделско училище в Табор (Чехия). През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно – представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора.

Димитър Наумов, един от строителите на следосвобожденска Стара Загора умира през 1884 г., едва на 33 години.

През 1934 г., по повод 50-годишнината от смъртта му, признателните старозагорци издигат в днешния парк „Пети октомври” бюст на своя именит съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът Васил Вичев.

През месец септември 2007 г. бяха откраднати бронзовите бюстове на Кольо Ганчев и Димитър Наумов. Със средства на община Стара Загора, през 2009 г. бе възстановен бюстът на Кольо Ганчев.
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн