И “Синята коалиция” иска дебат за “Белене”

STZAGORA.NET

Иван Иванов

Проваленият вот на недоверие на правителството, поискан от БСП, е всъщност политически провал на привържениците на АЕЦ “Белене”, заяви днес в Стара Загора народният представител от “Синята коалиция” Иван Иванов.

По думите му и коалицията, и Демократи за силна България също искат да има дебати за реализацията на този проект. “Готови сме председателят на партията Иван Костов, аз и Димитър Бъчваров да се изправим на публичен дебат срещу бивши министри на икономиката на БСП, може и с участието на Сергей Станишев, и да направим напречен разрез на проекта. Така ще стане ясна неговата пълна несъстоятелност”, добави депутатът.

Той цитира доклада на консултантската фирма HSBC, според който изграждането на втората атомна централа ще струва 10.353 млрд. евро. Така цената на тока от новата централа щяла да бъде поне 3 пъти по-висока от тази на “Козлодуй”.

Иванов отново припомни и спекулациите с цената на електроенергията от конвенционални и ядрени централи и обвини мнозинството в див популизъм. Според него БСП търси да консолидира гласове на левите привърженици, които не се интересуват от икономическите параметри, а са щастливи само от факта, че се изгражда такава централа. Като пример посочи изявлението на бившия министър от кабинета на Тройната коалиция Румен Овчаров, който твърди, в следващите 60 години страната ни щяла да спечели от АЕЦ “Белене” 200 милиарда, без да уточнява какво. Простата сметка показва, че това не е възможно, категоричен е той. Не отговаряли на истината твърденията на БСП, че след затварянето на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” ще трябва да внасяме ток, ако не се построи “Белене”. Това можело да се случи едва след 2037-39 година, но дотогава ще се въвеждат нови мощности и няма да се стигне до недостиг.

Заради нарушения на Закона за обществените поръчки Бойко Борисов е предал доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция на прокурор. “Синята коалиция” ще поиска създаване на временна анкетна комисия по случая, каза Иван Иванов.

Таня ИВАНОВА
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн