Трима в Инфекциозното след ухапвания от кърлежи

STZAGORA.NET
“В момента в Инфекциозното отделение към МБАЛ “Киркович” – Стара Загора, има 3-ма лежащоболни след ухапвания от кърлежи. Всеки ден с подобни оплаквания при нас идват по 3-ма – 4-ма души”, съобщи за “Старозагорски новини” вр.и.д. завеждащ отделението д-р Николай Димитров. Да не се пристъпва към самолечение, а да се посети веднага Инфекциозният кабинет на болницата, който е постоянно работещ, съветва лекарят. Той уточни, че заболяванията, причинени от кърлежи, са различни – лаймска болест, марсилска или ку-треска и др., и съответно се прилага различно лечение по преценка на специалиста. Миналата седмица, по информация от Регионалната здравна инспекция, регистрираните случаи се били 12.

Лекарите съветват: ако сте били на разходка в тревисти местности, в междублокови пространства и градинки, по планини или в райони със селскостопански животни и забележите по кожата си черна точка, огледайте я внимателно. Най-често кърлежите се впиват в кожата по окосмените части на тялото, по свивките зад колената, по корема или около слабините. В този случай посещението при лекар е задължително, защото домашното лечение може само да утежни ситуацията, е мнението на д-р Димитров.

Пръскането на градинките и парковете в Стара Загора с препарати против кърлежи и бълхи ще започне в края на април или началото на май, съобщиха от Общината.

Бина МУРГОВА
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн