Откриха архитектурните чертежи на “Загорка” от 1903 г.

STZAGORA.NET

“Преди няколко дни случайно в Централния държавен архив, във фонда на Министерството на финансите, Румяна Първанова от Института по история открива папка, в която се съхраняват 11 чертежа, 6 от които са от Пивоварна “Тракия”, предшественичка на днешния пивоварен гигант “Загорка”. Това съобщи за медията ни доц. д-р Светла Димитрова, директор на Регионалния исторически музей и изследовател на историята на пивоварната. “Всички надписи са на чешки език, което говори, че пивоварната е проектирана в Чехия. Досегашната информация е, че чешки майстори-пивовари са работили във фабриката, но не се знаеше кой й е проектантът. На цветните чертежи се виждат всички сгради в разрез. Документите са изключително ценна находка, която хвърля светлина върху развитието на пивопроизводството в България в началото на ХХ век”, коментира доц. Димитрова.

Отделно от това в папката са приложени и други чертежи, които дават информация за периода 1920-1927 г., когато пивоварната се стопанисва от известната старозагорска фамилия Братя Златеви. След като я закупуват, те я именуват “Тракия” и правят доста разширения, които също са отразени на документите. По този начин се получава подробна информация за сградите и съоръженията, за които е имало само предположения.

“Досега беше ясно, че когато пивоварната е строена, така е замислена, че при влизането от едно помещение в друго винаги да има топла връзка. Изследователите обаче разполагаха само с една снимка от 1904 г., която показваше корпусите най-общо. Вече знаем всяко от помещенията къде се е намирало и каква е била функцията му”, уточни доц. Димитрова.

Любопитен е фактът, че когато се взема решение фабриката да бъде възстановена като пивоварна “Загорка” през 1949 г. (ремонтните дейности приключват през 1955 г.), екипът, който е извършвал ремонта и разширението, не е знаел какви са отделните помещения. В спомените на работниците се казва, че когато те са правили разширение на едно от помещенията, попадат на място, в което се е съхранявало пивото в огромни изби, за които никой не е подозирал, че съществуват.

Чертежите осветяват двата най-ранни етапа – пивоварна “Бъдещност” и пивоварна “Тракия”. През 1958 г., когато възстановената пивоварна отново отваря врати, получава името “Загорка”.

През 2012 г. пивоварна “Загорка” ще чества 110 години от началото на създаването си. През 1902 г. по предложение на градския лекар д-р Константин Кожухаров, който е бил чешки възпитаник, е взето решението да се строи пивоварната. Вероятно той е осигурил архитекта, който да проектира сградите. Първата бира в Стара Загора е произведена през 1904 г.

Новото откритие е най-добрият подарък по случай 110-годишнината на световноизвестното старозагорско пиво. Той ще бъде експониран в Музея на “Загорка”.

Подготвен е голям материал за историята на пивоварната.

Откриването на тези документи хвърля нова светлина върху етапите на пивоварната промишленост в България.

Росица РАНЧЕВА
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн