Областният лидер на БСП Трифон Митев: Функционерите на левицата се криеха през Съпротивата, но днес – защо?!

STZAGORA.NET

На конференцията има избран председател на Общинската контролна комисия – Зоя Цвяткова

“В личен план се срамувам от станалото в неделя вечер. Мога да разбера защо са се криели функционери на партията през Съпротивата, но не мога да разбера защо в едно демократично общество, в една партия с демократичен устав, председателят на една организация трябва да бяга. Това не е добро и за обществения живот в Стара Загора. Очаквам Националният съвет и Общопартийната контролна комисия да се произнесат и да насрочат продължение на конференцията, която да завърши с избор на ръководни органи, които да започнат работа и да не се стига до подобни прецеденти”, е коментарът на областния лидер Трифон Митев.

“Непростимо е това, което се случи – председателят абдикира и остави 160 човека да го чакат. Организацията ни боледува, и то тежко. Вече няколко пъти казах – времето е разделно, но не да се делим на привърженици на един или друг, не да се противопоставяме. Трябва да определим за себе си какво искаме – едноличен или колективен стил на работа, отваряне към хората или капсулиране. Ние не обсъждахме идеи за развитието на общината, не разглеждахме стратегии и планове, а се занимавахме с междуличностни проблеми. Не се ли преодолее това – ще бъде много трудно”, каза останалият засега втори Илия Златев.

Зоя Цвяткова

След повече от 15-часово заседание в ранните часове на понеделник общинската конференция на БСП завърши без избор на председател, общински съвет, делегати за конгреса, без приети предложения за членове на националните ръководни органи. Единственият категорично избран е председателят на Общинската контролна комисия Зоя Цвяткова.

Започналото в 9 часа заседание бе съпроводено от самото начало с напрежение, което достигна апогея си минути преди полунощ, изправяйки на нокти останалите в залата делегати. Малко преди това досегашният председател и кандидат за пореден мандат Бойчо Биволарски тихомълком напусна хотел “Мериан палас”, за да се окаже по-късно, че бил получил хипертонична криза. Истинска буря се разрази, когато стана ясно, че в залата няма нито един щатен служител на ОбС на БСП, тръгнали са си членовете на избраното ръководство на конференцията, както и членове на изборни бюра.

Всичко това се случи, след като неокончателните данни от гласуването показаха, че ще се проведе втори тур за избор на председател. При първия тур Бойчо Биволарски получи 126 гласа, и Илия Златев – 86, Трифон Митев – 70 гласа, от общо участвалите в тайния вот 303-ма делегати, останалите гласове са разпределени между Борис Боричев, Иван Митров и Георги Георгиев. Вероятно фактът, че гласувалите за останалите кандидати сумарно са повече от предпочелите досегашния лидер, стана причина за странни операции – безброй телефонни разговори, привикване на делегати и извеждането им от залата, анонимни SMS-и, в резултат на което кворумът започна да пада.

Бе предложено да се гласува конференцията да се прекрати и да се проведе допълнително заседание, за което обаче също не бе събран кворум. Приближени на Бойчо Биволарски пушеха във фоайето, но с усмивка отказаха да влязат в залата, под предлог, че вътре е задушно или че така им е наредено. Част от младежите, за които се твърди, че са от легитимното Младежко обединение, през целия ден бяха на повикване и се появяваха в залата когато е необходимо, раздаваха се готови изказвания. Проверката на кворума преди началото на гласуването показа, че в залата имаше 236 човека, при избрани 345 делегати, от които на конференцията присъстваха 336. Малко след това бурно нашествие увеличи броя на гласувалите до 303-ма, а достойно изпълнилите дълга си напускаха – самостоятелно или по инструкции, кворумът се топеше, за да останат 119-те най-издръжливи, отговорни или дисциплинирани.

Разгневени от бягството на човека, който има амбиции да ръководи организацията още 4 години, те дори предложиха Биволарски и Теодора Колева, секретар по медийната политика, да бъдат изключени от партията заради разигралия се цирк. Предложено бе и да бъдат запечатани помещенията на Общинския съвет на БСП, за да се възпрепятства достъпът до архива. “По-голям хаос от този не може да бъде създаден, никога не е провеждана конференция с толкова слаба подготовка, няма никаква организация, очевидно силите са хвърлени другаде”, коментираха те.

През целия ден имаше технически и организационни пропуски и пречки, под въпрос бе легитимността на форума, но преди това през деня Теодора Колева призова той да не се отлага, защото струва много скъпо и организацията не може да си го позволи. Тя непрекъснато се намесваше в работата на конференцията, репликираше, вземаше думата, дирижираше присъствието на младежите. Все пак, както стана ясно, ще се наложи плащане на зала още веднъж, а някой трябва да обясни защо стана това и кой ще поеме разходите, каза възрастна жена.

Изумена от ставащото остана Деница Златева, секретар на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. “Това е най-лошо организираната конференция, на която съм присъствала”, призна тя. Последва серия среднощни консултации с члена на ИБ Бойко Великов, който през деня също присъства на конференцията, и Валентина Богданова, председател на Общопартийната контролна комисия. Безпрецедентният казус, достоен да се нарече параграф 22, затрудни и тях, бяха обсъдени в движение няколко варианта. Липсата на легитимно избран Общински съвет затрудни ситуацията, защото нямаше кой да вземе решение за второ заседание. Конференцията, която има право да насрочи ново заседание, също не можеше да вземе решение поради липса на кворум.

В крайна сметка от “Позитано” казаха, че във вторник, 24 април, случаят ще бъде разгледан на заседание на ИБ на Националния съвет, на което вероятно ще бъдат изслушани областният лидер на БСП Трифон Митев и Бойчо Биволарски. Националният съвет има право да насрочи продължение на заседанието на конференцията, което по устав е в срок до един месец, но може и да насрочи ново заседание заради съмненията за манипулации и подписания с особено мнение доклад за проверка на пълномощията.

При първия вариант ще се проведе балотаж между Бойчо Биволарски и Илия Златев и ще бъде попълнен съставът на Общинския съвет. Делегати на конференцията се надяват това да стане по-скоро, защото в противен случай старозагорци няма да имат представители на предстоящия през май конгрес на Столетницата. Само трима са получили 50 на сто плюс един от гласовете и са избрани за членове на ОбС – Бойчо Биволарски, Петър Мръцков и д-р Мариус Кирков. Единственият избран делегат на конгреса е Георги Гьоков.

В очакване на решението на Националния съвет са и почтените членове на БСП, стоящи далеч от лидерските битки, за които станалото е повече от скандално и влияе върху реномето на партията, на Общинския съвет и града.

Таня ИВАНОВА
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн