Спасителният център на Зелени Балкани очаква 24 белоглави лешояда от Франция

STZAGORA.NET

На 20 април 2012 г. екип на Зелени Балкани потегли на двудневно пътешествие към югозападна Франция, за да донесе 24 белоглави лешояди които да бъдат пуснати на свобода у нас. Пернатите пътници ще изминат над 3000 км по пътя към свободата!

20 от лешоядите са диви птици, чийто първи полет е бил неуспешен и в момента се намират в два спасителни центъра. Останалите 4 птици са излюпени в общо 3 френски зоопарка и никога не са били свободни.

Лешоядите ще пътуват с бус към Стара Загора, за да станат част от птиците, освободени в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278. Очаква се екипажът да пристигне в края на другата седмица в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора.

Тук птиците ще имат време да се възстановят от дългия път. Моментът на настаняването е много деликатен, защото съседите на лешоядите – различни редки и застрашени видове соколи и орли в момента мътят своите яйца и не бива да бъдат обезпокоявани.

След като премине определен карантинен срок, 24-те лешояда ще бъдат маркирани със специални пръстени и жълти крилометки, които ще ни позволят да ги разпознаем по-късно на свобода, след което ще бъдат разпределени между четерите адаптационни волиери във Врачански Балкан, Централен Балкан, Сините камъни и край Котел. Високо в Балкана лешоядите ще престоят няколко месеца, за да свикнат с нашия климат и условия и да приемат скалите на Стара планина като своя роден дом.

В момента в четирите клетки се намират общо 32 птици от испански, холандски, немски и чешки произход. Всички те очакват с нетърпение пристигането на французите, защото за много от тях това означава освобождаване тази пролет. Причината за това е социалният нрав на лешоядите. Едно от нещата, които ги задържат по местата, които сме избрали за тях, са именно техните другари, които са останали в клетките. Затова независимо колко лешояди са вече на свобода или биват пускани, винаги някои от тях (обикновено новопристигналите) остават в клетките.

Едновременно с това в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278 има вече 62 освободени лешояда. Около 20 от тях се наблюдават постоянно в районите на пускане.

Учим френски и очакваме с нетърпение новите попълнения!

Елена КМЕТОВА – ръководител на проекта
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн