Чудодейната вода вещае световна известност на Стара Загора

STZAGORA.NET

Кристално чиста вода с отлични питейни качества бликна в центъра на строящия се храм “Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски”. Уникалното е, че водата излезе на дълбочина точно 33 метра – колкото са годините на Исус Христос. Тази новина съобщи вестник “Старозагорски новини” в празничния си великденски брой на 13 април т.г., позовавайки се на директора на “ВиК” – Стара Загора, инж.Румен Райков, чиято фирма е направила сондата и открила водата, след като точното място е било посочено от Старозагорския митрополит Галактион.

Тази новина в дните след 13 април обиколи почти всички печатни медии в България (някои от които са достойни за приза “златното индиго”). Вчера БНТ абсолютно професионално направи най-голямата и добра реклама на Стара Загора, излъчвайки минутен репортаж от мястото с участието на директора на “ВиК”, кмета на Стара Загора и председателя на настоятелството на новостроящия се храм отец Климент.

Въпреки че някои медии вчера, след репортажа на БНТ, се опитаха да омаловажат откритието – то е факт. ВОДАТА Е ОТКРИТА ТОЧНО В ЦЕНТЪРА НА НОВОСТРОЯЩИЯ СЕ ХРАМ, НА ДЪЛБОЧИНА 33 МЕТРА – ГОДИНИТЕ НА ХРИСТОС, И ТОЧНОТО МЯСТО Е ПОСОЧЕНО ОТ СТАРОЗАГОРСКИЯ ВЛАДИКА. Още по-интересното е, че от “ВиК” преди това са правили сондажи в района и на 120 метра не са извадили никаква вода. А и такова чудо няма регистрирано в нито един християнски храм не само в България.

Сензация, знамение, поличба… всеки старозагорец от тук насетне може да тълкува по своему откритието. Към многобройните тълкувания можем да добавим и ПРИЧАСТИЕ за хилядите избити старозагорци от ордите на Сюлейман паша през 1877 г., най-малкото защото храмът се гради в кв.”Самара” и се намира недалеч от мястото, където са се водили героичните битки за Самарското знаме. И защо това да не е божие чудо, изпратено ни свише в едно тежко за Стара Загора и България време.

Въпросът е оттук нататък как ние, старозагорци, ще го представим пред света. По закон всички подземни богатства са изключителна държавна собственост и редът им за експлоатиране е точно и ясно определен. В момента Господ явно ни е дарил с една даденост и трябва да сме слепци, за да не я използваме, по начина, по който Сакраменто, Калифорния, използва откритието си през 2005 г. на плачещата с кървави сълзи статуя на Мадоната. И тя се превърна в световна духовна и туристическа дестинация.

Изграждането на чешма, басейн или бутилиране на чудодейната вода. Това ще трябва да решат вкупом Община Стара Загора, Старозагорската митрополия, “ВиК” и местната общественост. И то час по скоро. Случилото се е уникален шанс Стара Загора да стане световноизвестна дестинация и ние нямаме правото да пропуснем този шанс.

За читателите на “Старозагорски новини” ще припомним, че изграждането на храм “Свети Игнатий Старозагорски” (покровителят на Стара Загора) стартира на 10 юли 2011 г. Тогава Старозагорският митрополит Галактион постави на четирите краища на бъдещата сграда по един благословен камък. В бутилка с миро той завеща за идните поколения Грамота, в която е записано началото на градежа. Бутилката беше поставена в гилза за зазиждане в основите, където ще бъде олтарът на църквата. По проект тя е разположена на площ от 1250 кв.м с кръстокуполна базилика с размери 17 на 14 м и височина над 12 м. Проектът е дело на арх.Дилян Каменов. Патронът на храма е роден в Стара Загора в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание на 8 октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир “Свети Пантелеймон” в Света гора. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Града на липите. По решение на епархийското настоятелство централният престол в новата черква ще бъде на него, а южният – на св. Ириней Лионски.

Всъщност чудодейната вода е открита още на 27 юли миналата година, но досега това свещено тайнство беше запазено в тайна. С любезното съдействие на инж.Румен Райков преди Воскресение Христово нашата медия го направи обществено достояние с надеждата да възкръсне Стара Загора след икономическата криза. Дано божието чудо наистина помогне на хилядолетния ни изстрадал град!

Йовка ВЕЛИКОВА
*vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн