Млади старозагорци участваха в международен форум за младежкото предприемачество

STZAGORA.NET

Българските участници заедно с главния организатор на форума Пьотр Вроблевски (вторият отляво).

Петима млади старозагорци се завърнаха от участие в международен форум, посветен на младежкото предприемачество, който се проведе в периода 16-22 март в полския зимен курорт Закопане. Проявата бе осъществена по проект за превенция на младежката безработица, в който старозагорският Център за европейски инициативи си партнира с организации от Гърция, Италия, Полша и Румъния.

„При подбора на участници беше важно да намерим сфери, в които трудовата реализация е особено проблемна. Затова се спряхме на културата, приложните изкуства и екстремните спортове” – обясни българският координатор на проекта Красимира Каменова. В международния форум участваха дизайнерката Александра Йовчева, скулпторът Боян Славов и художничката Виктория Витанова.

Най-младата участничка Аделина Койчева, която тази година е абитуриент, се занимава със сноубординг и лети с парапланер.

Ръководител на българската група бе банковият експерт Мариана Загралова. Тя сподели следното: „Форумът се опита да насърчи партньорството между младите хора и бизнеса, както и да представи успешни модели на младежко предприемачество, подкрепено от държавната политика. Научихме повече за състоянието на младежката безработица в други държави и установихме, че проблемите навсякъде са сходни. Различна е само политическата воля за тяхното разрешаване.”

„Подобни форуми ти помагат да си свериш часовника”, разказва Александра Йовчева, която е дипломиран вътрешен дизайнер. „Аз искам да се реализирам в България, но все още нямам постоянна работа. Един млад човек трябва да е готов и много да се труди – непрекъснато да усъвършенства уменията си, да учи чужди езици, да се научи да рискува.”
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн