Петдесетгодишен юбилей празнува СОУ „М. Горки” в Стара Загора

STZAGORA.NET

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и ресорният зам.-кмет Ваня Сотирова ще участват в празничната програма по повод 50-годишния юбилей на СОУ „М. Горки”.

На 31 март, събота, от 11.00 ч. те ще бъдат гости на откриването на юбилейна експозиция и засаждане на юбилейно дръвче в двора на училището.

Вечерта в 18.00 ч. те ще поздравят организаторите и гостите на тържествения концерт в оперния театър в Стара Загора.

СОУ “Максим Горки “ е общинско училище, чиято 50-годишна история започва през 1962г като гимназия с три паралелки с преподаване на руски език към Първо средно политехническо училище ”Иван Вазов” в Стара Загора.

Пети юни 1963г. е датата, на която училището получава статута на самостоятелна Руска езикова гимназия “Максим Горки”, а от 1 септември 1963г. е организиран и първият прием на ученици за новата гимназия.
Бързото налагане на езиковата гимназия в образователната сфера от живота на града дава възможност на директорката Елена Лилова да въведе през 1965г. два производствени профила-екскурзоводство на руски и френски език.

През 1966 г. разрастването на училището и засиления интерес към чуждоезиковото обучение налага обособяването на паралелките с френски език в отделно училище. През 1983/1984 учебна година се въвежда ранното чуждоезиково обучение. Училището става ЕСПУ с преподаване на руски език.

От 1 септември 1988 година училището е преименувано на СОУ с изучаване на чужди езици “Максим Горки” с две степени на обучение – ранночуждоезиково с прием от І-ви клас и интензивно изучаване на английски, немски и френски с конкурс след завършен седми клас. От 1995/1996 учебна година се въвежда и интензивно изучаване на испански и руски.

От учебната 2005/2006г. СОУ “Максим Горки” разполага със собствена – самостоятелна сграда на ул. “Сава Силов” 69.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн