Община Стара Загора е домакин на двудневен форум за българското книжовно наследство

STZAGORA.NET

Община Стара Загора е домакин на двудневен форум, посветен състоянието и перспективите на опазването и достъпа до местното книжовно културно наследство.

Кръглата маса беше открита от ресорния зам.-кмет Ваня Сотирова, която приветства гостите – „Не мога да стоя седнала пред вас, пазители и защитници на книжовността. Добре дошли в Стара Загора!”. Тя изрази преклонението си пред мисията и самоотвержеността им при днешните условия да се опитват да съхраняват книжовността и да формират отношение към четенето в днешно време. „Темата, която е заложена за обсъждане е тежка, може би нелицеприятна, но знам, че хората, които работят в нашите библиотеки, са особено щателни, бдителни и грижовни и правят невъзможни неща за съхраняването на писмовното ни богатство” каза още Сотирова.

От името на ръководството на Община Стара Загора тя пожела на организаторите и присъстващите позитивизъм и конструктивен диалог.

Целта на форума е да се поставят на широко обсъждане проблемите, свързани с опазването и достъпа до писменото наследство на Стара Загора, съхранявано в местните културни институти, както и да се генерират идеи за споделени отговорности на библиотеки, музеи и общински власти при разработване и приемане на стратегия и дългосрочна програма за културното наследство на града и региона, в които да намерят място всички страни.

От името на организаторите директорът на библиотека „Родина” Сл. Драганова пожела ”да бъдат намерени правилните пътища за коопериране на усилията и за иницииране на една дългосрочна общинска програма за опазване и достъп до писменото наследство на Стара Загора”.

В кръглата маса и дискусиите участват представители на Българската библиотечно- информационна асоциация, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, водещи регионални библиотеки в страната,  Регионалния исторически музей, на местните власти и специалисти от регионалните и местни културни институти.

Съорганизатори на инициативата са Община Стара Загора и библиотека „Родина”. Тя се провежда с подкрепата и на Българската библиотечно-информационна асоциация.  
*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн